Угорський парламент ухвалив закон «проти університету Сороса».

Закон змінює правила роботи іноземних ВНЗ в Угорщині.

 

 

Певні пункти закону сформульовані таким чином, що можуть змусити всесвітньовідомий Центрально-Європейський університет, заснований за підтримки американського мільярдера й мецената мадярського походження Джорджа Сороса, залишити країну, незважаючи на протести і засудження за кордоном.

 

Відповідно до закону, іноземні ВНЗ повинні мати навчальні корпуси як у Будапешті, так і в країні, де вони засновані. Центрально-Європейський університет акредитований у Нью-Йорку, але не має американського відділення.

 

У законі також ідеться про те, що іноземні ВНЗ можуть присуджувати вчені ступені в Угорщині тільки тоді, якщо угорський уряд підпише відповідну угоду з урядом країни, де виш акредитовано. У випадку ЦЄУ угоду повинна підписати адміністрація Білого дому. Причому на укладання угоди відводять лише шість місяців з моменту, відколи закон почав діяти.

 

Звертаючись до парламенту перед голосуванням, міністр людських ресурсів Угорщини Золтан Балоґ заявив, що підтримувані Соросом інститути намагаються підірвати уряд дуржави. «Організації Джорджа Сороса, що діють в Угорщині й у цілому світі, є саме такими псевдоцивільними агентами, і ми маємо намір домагатися викорінення такої діяльності всіма доступними юридичними засобами», – цитує слова Балоґа Радіо Свобода.

 

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан неодноразово жорстко критикував як засновника ЦЄУ Сороса, так і сам університет. Він закидав закладу маніпуляції з видачею дипломів. «Обман є обманом – і байдуже, хто його вчиняє», – заявив Орбан, критикуючи ВНЗ. Сороса ж він назвав у одному зі своїх інтерв’ю «ворогом держави», закинувши йому підтримку харитативних організацій, які, за його словами, «ініціювали масову міграцію до Європи, аби зруйнувати національну рівновагу на Старому Континенті шляхом міжетнічних сутичок». 

 

Другого квітня на вулиці столиці Будапешта вийшли тисячі людей на знак протесту проти законодавчих ініціатив, які можуть спричинити закриття Центрально-Європейського університету. Демонстранти заявляли, що законопроект є нападом на свободу освіти. Багато угорців і провідних учених, серед яких 17 нобелівських лауреатів, висловили підтримку навчальному закладу, заснованому Соросом ще 1991 року. Державний департамент США 31 березня заявив, що «стурбований» з приводу змін до законодавства, і закликав Будапешт «уникати ухвалення будь-яких законодавчих актів, які б поставити під загрозу діяльність або незалежність ЦЄУ».  На даний момент в університеті навчається близько 1800 студентів зі 108-ми країн світу, зокрема й з України.

04.04.2017