Лондон подав офіційну заявку на вихід із ЄУ.

У середу, 29 березня, амбасадор Великої Британії при Європейській Унії Тімоті Барроу (Timothy Barrow) передав відповідного листа від британського уряду президентові Європейської Ради Дональдові Туску.

 

 

«Через дев’ять місяців Велика Британія надіслала», – коротко повідомив про подію Туск у своєму Twitter’і.

 

Від цього моменту почався дворічний відлік, відведений на перемовини про вихід країни з ЄУ, передбачений статтею 50 Лісабонського договору.

 

«Першим днем ​​дуже важкої дороги» назвав день подачі заявки про вихід Об’єднаного Королівства з ЄУ Мішель Барньє, котрий очолює делегацію Євроунії на перемовинах про Brexit. «В інтересах майбутнього всієї Європи необхідно досягти справедливої угоди з Лондоном», – зазначив він.


Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей закликала співвітчизників «триматися разом». «На нас чекають кращі дні. Це історичний момент, після якого вже немає шляху назад… За столом перемовин у наступні місяці я репрезентуватиму кожного британського громадянина – як молодих, так і старих, як багатих, так і бідних, з великих і малих міст, а також із сільської місцевості», – наголосила вона.

 

Згідно зі статтею 50 Лісабонського договору, членство країни в Євроунії припиняється в день набрання чинності договору про вихід цієї країни зі складу ЄУ або автоматично через два роки після подачі заявки, якщо обидві сторони не домовляться про продовження перемовин. Так що процедура Brexit, найімовірніше, закінчиться до кінця березня 2019 року.

29.03.2017