«Ми сьогодні стали свідками дій російських спецслужб», – Олег Синютка про перекриття міжнародної траси.

 

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, керівник ГУ Нацполіції Львівщини Валерій Середа та начальник Управління СБУ у Львівській області Віктор Андрейчук спільно провели прес-конференцію щодо провокативної акції біля села Гряда на Львівщині, що відбулася сьогодні, 29 березня. Також вони згадали про події в Луцьку, де невідомі обстріляли консульство Польщі, передає Вголос.

 

«Ми сьогодні стали свідками дій російських спецслужб. Їхньою метою є розхитування ситуації, політична й економічна  дестабілізація на теренах Західної України. Ми бачимо повторення тих провокативних дій, які мали своє місце кілька тижнів тому поблизу Мостисьок. Тоді були попереджені провокативні дії», – сказав Олег Синютка.

 

Віктор Андрейчук зазначив, що про сьогоднішнє провокативне перекриття дороги на Львівщині в СБУ знали. Цю акцію вони дозволили провести, щоби притягнути до відповідальності її організаторів.

 

«За сьогоднішніми подіями на Західній Україні стоять російські спецслужби. Так, сьогодні вночі було обстріляне польське консульство у Луцьку. Одночасно була спроба вчинити провокацію з метою пропаганди на прикордонній території Львівщини. Проте ми ці дії призупинили одразу, як вони почалися. Ми знали про цю акцію. Ми дали цим людям можливість зібратися та виїхати на місце, і коли вони вже були готові проявити себе, ми їх арештували», – пояснив Віктор Андрейчук.

 

За інформацією правоохоронців, за участь в «акції протесту»  провокаторам роздавали від 50-ти до 200 гривень. В акції брали участь до 150 осіб, проте коли вони почали палити шини, правоохоронці їх арештували. Саме перекриття дороги у с. Гряда Львівської області тривало не більше півгодини.

 

Серед замовників акції, за версією правоохоронців, є люди з Хмельниччини та Івано-Франківщини.

 

«Сьогодні мала відбутися чергова провокація з боку Росії. У Грядах, коли ці "пікетувальники" перекривали дорогу, вони з собою мали квадрокоптер. Це було для того, щоби зробити красиву картинку для російських ЗМІ. Ці провокатори також принесли плакати з вимогою припинити геноцид поляків в Україні. Скажу так, поляків на цій акції не було. Там були наші наркозалежні "клієнти" і діти 13-14 років, учні середніх шкіл Львова. Зараз ми здійснюємо документування, будуть вжиті заходи до керівників шкіл Львова, де навчаються ці діти. Замовників ми відстежуємо та взнаємо. Їм загрожує стаття 161 Кримінального кодексу України, тобто розпалювання міжетнічної ворожнечі», – наголосив Валерій Середа.

 

Як зазначають керівники правоохоронних органів Львівщини, ця акція, як і обстріл польського консульства у Луцьку, робилась з метою розпалити ненависть у західному регіоні між українцями та поляками.

 

«Ви будете здивовані, бо ті матеріали, які сьогодні потрапили в руки правоохоронних органів по підготовці з дискредитації України та по запланованому висвітленні цих подій свідчить про одне – російська агентура активно працює на території Західної України. А тому звертаємося до мешканців Львівщини: добре подумайте, чи готові нести кримінальну чи адміністративну відповідальності за 200 грн», – додав Олег Синютка.

29.03.2017