Суд відкинув арґументи про політичний тиск з боку РФ у справі "боргу Януковича".

 

Високий суд Лондона схвалив прискорений розгляд позову РФ до України щодо євробондів на $3 млрд.

 

Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що Україна поважає рішення суду, проте наголосив, що воно не враховує економічної та військової агресії з боку Росії.

 

"Щойно отримали рішення англійського суду щодо так званого російського боргу, яке не визнає позиції й арґументів України у цій справі. Ми з повагою ставимося до цього рішення, але обґрунтовано вважаємо, що таке рішення не враховує об'єктивних фактів економічної та військової агресії проти України та її народу, які Росія безперервно здійснює з 2014 року", – цитує Данилюка аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Покликаючись на повідомлення Bloomberg, "Інтерфакс" пише, що суддя відкинув усі арґументи української сторони, зокрема зняв із РФ обвинувачення в політичному тиску на Україну.

 

Позаяк офіційний Київ заявив про намір оспорювати рішення Високого суду Лондона, суд надав дозвіл на подання апеляції.

 

Данилюк підтвердив, що наразі рішення не вступило в силу. "На прохання українських юристів суд також погодився "заморозити" сьогоднішнє рішення до наступного засідання суду, яке відбудеться не раніше кінця квітня", – сказав міністр.

 

19 січня Високий суд Лондона завершив перші слухання за позовом до України компанії The Law Debenture Trust Corporation, що представляє інтереси Росії як єдиного власника єврооблігацій України на суму $3 млрд, за якими емітент перебуває в дефолті вже понад рік. Слухання були присвячені вивченню клопотання російської сторони про розгляд позову в прискореному порядку. Суд вислухав позиції сторін і пішов ухвалювати рішення.

 

Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами, викупленими Росією в грудні 2013 року ("борг Януковича"). Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних із комерційними кредиторами умовах – Росія цей варіант відкинула, наполягаючи на суверенному характері заборгованості.

 

Термін погашення боргу вичерпався 1 січня 2016 року. У грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості.

 

17 лютого 2016 року мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості з України. Україна 27 травня подала до Високого суду Англії заперечення проти позову, в яких вона зазначала, що договір про запозичення, укладений у грудні 2013 року, є недійсним і не підлягає примусовому виконанню з низки причин, серед яких порушення внутрішнього законодавства та встановлених українськими нормативними актами процедур під час випуску єврооблігацій на $3 млрд, а також "тиск із боку РФ протягом усього 2013 року з метою не допустити укладання Україною угоди про асоціацію з ЄС".

 

29.03.2017