Природознавчий музей може закритись.

 

У 2017 році Державний природознавчий музей НАН України у Львові отримав фінансування в розмірі 55% від мінімально необхідного. Музейники кажуть, що незабаром будуть змушені припинити роботу, пише ЗіК.

 

Як розповів директор музею Юрій Чорнобай, 14 березня працівники звернулися з відкритим листом до президента НАНУ Бориса Патона, голови уряду Володимира Гройсмана та міністрів В’ячеслава Кириленка, Павла Розенка і Лілії Гриневич.

 

«Фінансування музею впродовж останніх п’яти років не забезпечує оплати праці його працівникам навіть на рівні мінімального посадового окладу. У 2013 році ми отримали 70% коштів від запланованих мінімально необхідних, а в 2017 році – лише 55%. Наше фінансування у 2017 році є меншим за показник 2013 року на 150 тис. грн. При цьому 98% отриманих бюджетних коштів використано на покриття заробітної плати в неповному обсязі. Ані про наукові відрядження, ані про закупівлю необхідного обладнання та реактивів немає навіть мови. Це на фоні популістських заяв урядовців про збільшення фінансування науки, збільшення заробітної платні, яке не підкріплене реальними коштами, та в рази збільшених видатків на комунальні послуги», – йдеться у листі.

 

Музейники повідомили, що станом на лютий 2017 року дефіцит фонду заробітної плати становить 45%.

 

«Це означає, що нам не вистачає коштів на п’ять місяців оплати праці працівникам. Отже з серпня музей повинен закритися, припинити наукову та освітню діяльність, а також зняти з себе зобов’язання зі збереження та опрацювання унікальних колекцій, що становлять національне надбання», – зазначили музейники.

 

Вони вимагають від керівництва HAH України збільшити фінансування установи на 45% з метою забезпечення мінімальних потреб в оплаті праці працівників; забезпечити виконання академічними установами соціальної науково-освітньої функції, а саме передбачити цільове фінансування для проведення заходів із популяризації науки; при розподілі фінансування брати до уваги проекти кошторисів, які подає музей.

 

В іншому разі, йшлося в листі, музей буде змушений «припинити свою діяльність як науково-освітньої установи і виконувати тільки наукові теми, а саме: закрити виставку, скасувати всі освітні програми та проекти, припинити науково-освітню діяльність; припинити роботи над створенням нової постійної експозиції музею, незважаючи на те, що музей знайшов позабюджетне фінансування на створення експозиції; звернутися до громадськості, державних органів і професійних культурологічних кіл України та закордоння з проханням вплинути на ситуацію, що склалася навколо нашого музею».

 

«Якщо ситуація з фінансування не зазнає істотного покращення, ми залишаємо за собою право подати судові позови на Президію HAH України за невиконання своїх зобов’язань і порушення конституційних прав працівників музею», – додали в установі.

 

Директор музею Юрій Чорнобай повідомив, що відповідь від НАНУ уже надійшла.

 

«Ми отримали відповідь абсолютно брехливу, цинічну. Виходить так, що ми самі винуваті, що нам не доплачують гроші. І на тому кінець. Співробітники підрахували, що згідно з цією відповіддю, нам нібито збільшували фінансування, але це повна брехня. Нам суттєво зменшили фінансування у 2015 році. У 2016-му трошки підняли, але станом на сьогодні у нас менше фінансування, ніж 2013 року», – заявив директор.

 

Він додав, що кількість працівників музею і без того суттєво зменшена, однак все одно не вистачає коштів на виплату зарплати.

29.03.2017