У Шотландії відбудеться повторний референдум про незалежність.

Відповідне рішення ухвалив шотландський парламент у вівторок ввечері, 28 березня.

 

 

З ініціативою провести новий референдум виступила Шотландська національна партія (ШНП) і її лідерка, перша міністр Шотландії Нікола Стерджен. Пропозицію підтримали 69 депутатів, проти проголосували 59. За проведення референдуму проголосували представники ШНП і «зелені», проти виступили лейбористи, ліберал-демократи і консерватори – повідомило радіо BBC

 

Згідно з попередніми планами шотландського уряду, референдум мав би відбутися в період із осені 2018 року до весни 2019 року.

 

Таким чином Нікола Стерджен отримала повноваження від парламенту для перемовин із Лондоном. Без згоди центру провести юридично легітимний референдум не можна. Британська прем’єрка Тереза Мей уже заявляла, що заблокує всі спроби проведення нового референдуму в Шотландії до закінчення процедури Brexit’у.

 

Нагадаємо, що у вересні 2014 року в Шотландії вже відбувся референдум про незалежність від Великої Британії. Прихильники незалежності тоді програли: 55,3% шотландців проголосували проти виходу Шотландії зі складу Сполученого Королівства.

 

Питання про незалежність знову стало руба після Brexit’у. Більшість шотландців (62%) під час референдуму про вихід Великої Британії з Європейської Унії, який пройшов у червні 2016 року, проголосували за збереження членства. Стерджен вимагає проведення нового референдуму в зв'язку з тим, що майбутній вихід країни із Унії «створює якісно нову ситуацію».

29.03.2017