Міжпарламентська асамблея України, Польщі й Литви підтримала "план Маршалла".

 

У Варшаві завершилося VIII засідання Міжпарламентської асамблеї України, Литви і Польщі.

 

У підсумковому документі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, голова Сейму Литви Вікторас Пранцкетіс і маршалок Сенату Польщі Станіслав Карчевський підтверджують підтримку для повного суверенітету та територіальної цілісності України в межах, визнаних міжнародним правом, і закликають Росію "припинити окупацію Криму, a також перестати порушувати права людини щодо його жителів".

 

Асамблея наголосила, що "положення мінських домовленостей в частині про безпеку не реалізуються російською стороною, натомість Російська Федерація і надалі вчиняє дії, які призводять до загострення ситуації в Донбасі, що унеможливлює досягнення поступу в мирному врегулюванні" і стверджують, що "існують підстави для збереження санкцій, накладених на Російську Федерацію міжнародною спільнотою до повного виконання Російською Федерацією мінських домовленостей та завершення окупації Криму".

 

Міжпарламентська асамблея обговорила ініціативи Польщі й Литви щодо підтримки для України та закликали розглянути в парламентах держав – членів Європейського Союзу питання двосторонньої допомоги Україні з боку кожної членської держави. Група також підтримала міжнародні ініціативи на кшталт "плану Маршалла", які забезпечили б можливість "більшої інвестиційної допомоги економіці України, поєднуючи цю допомогу з поступом українських реформ".

 

Асамблея задекларувала намір координувати здійснення спільних візитів до парламентів у країни Європи, а також США.

 

Депутати трьох країн закликали якомога швидше повністю запровадити Угоду про асоціацію між ЄС і Україною, а також закінчити процедуру відміни візового режиму для громадян України.

 

Група з задоволенням сприйняла факт досягнення остаточної оперативної готовності литовсько-польсько-українською бригадою (LITPOLUKRBRIG) і висловила задоволення з прийняття її патроном Великого литовського гетьмана князя Костянтина Острозького та підтримала ідею надання бригаді відповідного прапора.

 

Міжпарламентська асамблея також задекларувала, що "незалежність Білорусі – це важливий елемент архітектури безпеки в Європі". Депутати трьох країн наголосили, що "білоруське суспільство має право на свободу зборів і мирний спротив щодо політики, веденої владою", і закликали офіційний Мінськ "поважати фундаментальні права людини, а також шанувати громадянські свободи, що є фундаментом, на якому Європейський Союз хоче будувати взаємовідносини з Білоруссю". Асамблея висловила готовність працювати на розвиток співпраці між Білоруссю та державами ЄС, а також запропонувала допомогу у впровадженні необхідних економічно-суспільних реформ і суспільного діалогу. Учасники зустрічі закликали владу Білорусі негайно звільнити всіх затриманих.

 

На підсумковому брифінґу Парубій заявив: "Вважаю надзвичайно важливою нашу співпрацю у Балто-Чорноморському поясі і спільну координацію наших дій".

 

Голова ВР заявив: для України важливо, "що у кінцевому документі асамблеї зазначено, що наші країни закликають до продовження санкцій проти Росії, допоки не відбудеться деокупація Криму, доки не будуть виконані позиції мінських угод", цитує прес-служба Верховної Ради. Спікер сприймає ці сигнали як "підтримку у боротьбі за незалежність".

 

Парубій акцентував увагу на важливій ініціативі щодо спільного листа-звернення до парламентів ЄС і США. "Понад те, ми запланували організовані спільні виїзди до Вашингтона, Брюсселя, Лондона, і це буде переходом нашої роботи на принципово новий рівень, коли асамблея діятиме не лише в час проведення сесії, а й наперед передбачатиме ряд заходів у міжсесійний період, і ми як голови парламентів спільно будемо проводити й організовувати ці дії", – сказав Голова ВР.

 

У рамках асамблеї голови парламентів зустрілися з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Голова Верховної Ради у своєму виступі наголосив на тому, що сучасна війна, яку розв’язала путінська Росія, – це не лише війна проти України, а виклик глобальній системі безпеки. Польща, Литва й Україна – це ті країни, які межують із Росією, і зі своєї історії як ніхто розуміють загрози російської агресії. "Коли були разом, ми здобували великі перемоги. Це період Литовського князівства, Речі Посполитої і Київської Русі", – сказав Парубій.

 

Спікер вважає, що трійка має великий потенціал співпраці у різних сферах: у питаннях безпеки, економіки, енергетики, сфері інфраструктури. "У тісній співпраці України, Польщі й Литви творимо Балто-Чорноморський союз вільних європейських держав", – закликав Голова Верховної Ради.

 

29.03.2017