Європейський суд визнав санкції проти Росії законними.

 

Таким чином судді відхилили скаргу російської компанії «Роснефть», представники якої стверджували, що запровадження санкцій суперечить внутрішнім законам Європейської Унії.

 

 

Санкції проти низки російських компаній, зокрема «Роснефть», «Газпромнефть» і «Транснефть», були запроваджені Європейською Радою наприкінці липня 2014 року внаслідок анексії Криму Росією. Також під персональні санкції потрапили деякі близькі до Кремля російські бізнесмени, зокрема мільярдер Аркадій Ротенберг.

 

У жовтні 2014 року російська державна компанія «Роснефть» спільно з Ротенбергом подали на Раду ЄУ позов до Європейського суду юстиції загальної юрисдикції, який розташований у Люксембурзі. Представники компанії «Роснефть» вказали, що санкції забороняють їм закуповувати техніку, необхідну для видобутку нафти. Крім того, проти компанії запроваджено обмеження в наданні коштів, а також послуг із цінних паперів, кредитів і позик. 

 

У вівторок, 28 березня, Європейський суд юстиції загальної юрисдикції визнав правомірними санкції, накладені Європейською Унією на російський нафтовий концерн «Роснефть». «Рада ЄУ дала достатні обґрунтування щодо штрафних заходів, запроваджених у липні 2014 року», – зазначено в постанові суду.

 

Таким чином, судді визнали виправданим те, що деякі російські компанії «відчувають на собі негативні наслідки політики Москви щодо України». «Санкції є реакцією Ради ЄУ на дії Росії, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні. Їхня мета – підвищити для Росії ціну підриву українського суверенітету», – зазначено в документі суду.

 

Рішення Європейського суду – вищої судової інстанції ЄУ – є остаточним, на нього не може бути подана апеляція. Воно створює прецедент для рішень щодо інших позовів «Роснефти», а також аналогічних позовів інших російських компаній.

 

 

28.03.2017