Коли запобіжними засобами нехтувати не варто

Від добрих протекторів залежить і життя, і здоров’я, і достаток, і репутація. Коли цю аксіому ігнорують, то результати можна побачити потім у некролозі або в судовому звіті.

 

Вибухи тижня

 

 

Після епопеї з вибухами на військових складах під Новобогданівкою, які, незважаючи на те, хто керував країною і Міністерством оборони, з дивною регулярністю виникали у минулому десятилітті, здавалося, чимсь здивувати в плані несподіваних експлозій різноманітної смертельної амуніції неможливо. Виявилося – дуже просто. Тепер громадяни взнали, що в Балаклії на Харківщині розташований ледь чи не найбільший на континенті склад боєприпасів, який несподівано загорівся і ледь не спричинив серйозну катастрофу.

 

Цікавою була інформація про те, що до війни гектари з розкиданими по них приміщеннях із гранатами-бомбами-снарядами та просто ракетами охороняли 90 військовослужбовців. Напевно, що з початком бойових дій (від Балаклії до зони проведення АТО – сто з невеликим кілометрів) кількість охоронців збільшилася, але, судячи з заяв міністра оборони Степана Полторака, не дуже. Пан міністр казав про різні способи проведення диверсії, починаючи від використання безпілотного літального апарату, а також підрив, що могли б стати причиною НП.

 

З жовтня 2015 року, коли снаряди несанкціоновано літали у Сватово на Луганщині, лексика і кругозір міністра розширилися, бо півтора року тому пан Полторак казав, що тодішню диверсію зробили за допомогою ракетниці.

 

У Балаклії ж локалізували те, що горіло, до хат повертаються ті, яких евакуювали, місцева влада просить грошей на ремонт того, що вціліло.

 

Атентат тижня


 

«Вороненков був одним із головних свідків російської агресії проти України і, зокрема, ролі Януковича щодо введення до України російських військ. Вважаю не випадковим, що вбивство відбулося в один день із диверсією в Балаклії», – повідомив на спільній із силовиками нараді Президент Петро Порошенко.

 

Втікач із Росії, колишній депутат тамтешньої Держдуми і також тепер уже колишній головний свідок у справі про державну зраду Януковича росіянин з українським паспортом Денис Воронєнков був застрелений в центрі Києва, біля готелю, що належить росіянину Бабакову.

 

У готелі Воронєнков мав зустрітися ще з одним росіянином-експатом Іллею Пономарьовим. Але не міграції сусідів теренами нашої країни цікавіші у тій стрілянині. Вітчизняні владоможці наплели довкола вбивства втікача і подальшої ліквідації кілера стільки гречаної вовни, що Голлівуду на п’ятирічку вистачить для сценаріїв бойовиків, комедій і фільмів жахів.

 

Креативом сипали генпрокурор Луценко, військовий прокурор Матіос, голова СБУ Грицак, але особливо відзначився радник шефа МВС Геращенко, якому від щирого серця можуть заздрити брати Вачовскі й Емір Кустуріца.

 

Порошенко може розвинути свої аналогії, пригадавши, що Воронєнкова поховали на Звіринецькому цвинтарі, а в 1918 році саме на Звіринці вибухнули артилерійські склади – і була така собі Балаклія часів гетьмана Скоропадського. Якщо Петро Олексійович трішки напружиться, то зможе попередити ще якогось росіянина.

 

Активіст тижня

 

 

У прем’єр-міністра Гройсмана на носі звіт перед парламентом про рік діяльності свого кабінету, тому треба виглядати добре з усіх ракурсів.

 

Загальну картину найбільше зіпсував Голові КМ Міжнародний валютний фонд, який підступно відмовився давати черговий мільярд умовних одиниць якраз напередодні життєво важливої для життя окремо взятого чиновника події.

 

Гройсман мав чим підстрахуватися і взявся за дороги. Кадри, на яких співробітники «Укравтодору» засипали ями на дорозі землею, що брали на узбіччі, продемонстровані на засіданні уряду, Гройсман прокоментував так:

 

«"Рок-н-рольщики", які ногами забивають асфальт. Чоловік десять, але тільки двоє працюють. Я повернув усіх в реальність – як виглядають українські дороги. Треба зробити контроль, жорсткий і жорстокий. Відвертатися не можна. Тільки відвернемося, вони або щось вкрадуть, або щось не так зроблять. Я наголошую, що ситуація повинна бути виправлена швидко».

 

І що особливо прикро – МВФ нехай і пізніше, але кредит надасть, а людських доріг навіть за допомогою гройсманового красномовства не буде, але нарікати на прем’єра вже якось не з руки. Він, як казала одна перша леді, старався.

 

Декларації тижня


 

Електронне декларування стало своєрідним бабаєм для людей, які мають гроші. Цього разу е-декларації зобов’яжуть заповнювати ще ряд поважних громадян, бо Верховна Рада прийняла закон про внесення зміни до статті 3 закону України «Про запобігання корупції» (№6172), зобов'язавши представників громадських об'єднань подавати е-декларації і звільнивши від цього деякі категорії військовослужбовців.

 

Е-деклараціями хотіли обкласти ще й журналістів (або хоча б головних редакторів друкованих і електронних ЗМІ), але поки що минулося.

 

На Заході нововведення сприйняли прохолодно. Єврокомісар із питань європейської політики сусідства й розширення Йоханнес Хан заявив, що електронні декларації повинні бути націлені на корупцію в органах державного управління і не повинні перешкоджати роботі громадянського суспільства.

 

«Зміни в закон про е-декларування – це крок назад, а не вперед, і вони повинні бути переглянуті», – наголосив Хан.

 

Майже дослівно сказали те саме у посольствах США й Великобританії. Шкода, що американці з англійцями не знайомі з головами колгоспів, які бачать комп’ютер вдруге в житті, але мусять за допомогою клавіатури сповідатися про свої статки. А якби представники цивілізації ознайомилися з технічними труднощами, пов’язаними з е-декларуванням (програма скоріше мертва, ніж жива), то сильно поповнили б свій запас нецензурної лексики.

 

27.03.2017