Ремонтний марафон

Завтра, 25 березня, у Львові стартує марафон з ремонту доріг – на вісім місяців закривають ділянку на Личаківській. У бюджеті міста передбачено майже 600 мільйонів на модернізацію шляхів. Натомість в області розраховують витратити на такі ж цілі щонайменше такі ж суми, як і минулого року – 2 мільярди гривень, але сподіваються, що прем’єр-міністр Гройсман дотримає обіцянки і виділить з Києва на ці цілі ще два рази стільки.

 

 

Не зупинятися!

 

Наприкінці минулого року голова Львівської ОДА Олег Синютка висловив сподівання, що у 2017-му  Львівська область отримає з різних джерел фінансування 4 мільярди гривень на ремонти доріг, що майже вдвічі більше, ніж за підсумками 2016-го. Тоді очільник виконавчої гілки влади повторив обіцянку прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана виділити Львівщині на ремонти доріг у 2017 році вдвічі більше від асигнувань 2016-го.

 

Кілька днів тому Гройсман заявив, що загалом в Україні на ремонти цього року призначено 30 мільярдів гривень, однак не деталізував, які суми будуть виділені на регіони.

 

Натомість директор департаменту фінансів Львівської ОДА Олег Демків під час затвердження бюджету на 2017-ій розповів депутатам, що цього року область з різних джерел планує залучити близько двох мільярдів гривень.

 

Зокрема, за його даними, із надходжень від митниці область очікує отримати 935 млн грн, ще близько 200 млн заплановано виділити з обласного бюджету, а з державного регіон сподівається отримати 250 млн грн.

 

За даними в. о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської ОДА Романа Кокотайла, за всі ці кошти заплановано відремонтувати 170 км основних доріг області, провести ремонт 90 км доріг, які з’єднують основні автошляхи, а також модернізувати 128 км автодоріг у рамках розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури.

 

У затвердженій на останній сесії Львівської облради програмі розвитку дорожньої інфраструктури загалом передбачено 172 млн грн, за які планують відремонтувати понад 71 км доріг Львівщини. Як наголосив на сесії голова Львівської облради Олександр Ганущин, уже зараз тривають тендери, щоби після Великодня розпочати роботи.

 

На сайті Служби автомобільних доріг Львівської області вже оприлюднено пропозиції конкурсних торгів, оголошених через систему «Прозоро» на загальну суму майже 800 млн грн.

 

Серед них вирізняються тендери на проведення поточного середнього ремонту понад 30 км автомобільної дороги Східниця-Пісочна. Вартість робіт – 279,9 млн грн.

 

Оголошено тендер на поточний середній ремонт 32 кілометрів автодороги державного значення Рівне – Млинів – Берестечко – Буськ – Перемишляни в межах Львівщини, вартість якого визначена на рівні 228 млн грн.

 

Дорога між Буськом і Берестечком давно потребує свіжого асфальту

 

По 63 млн грн планують витратити на ремонти 18 км автодороги Садковичі-Чернихів у Самбірському районі та двох ділянок у межах області автодороги державного значення Н-09 Мукачеве – Рахів – Богородчани – Івано – Франківськ – Рогатин – Бібрка – Львів.

 

26,5 млн грн відкладено на ремонт 5 км автодороги Винники–Чишки у Пустомитівському районі, ще 28,5 млн – на ремонтні роботи на 6 км автошляху Щирець–Красів у тому ж районі.

 

Тендерні процедури триватимуть до кінця травня, відтак у червні можна очікувати активної фази робіт.

 

Як прогнозує співредактор сайту «Наші гроші. Львів» Наталія Онисько, цього року одним із головних переможців тендерів на ремонти доріг може стати компанія «ДАКО плюс», близька до братів Дубневичів.

 

«Уже почали оголошувати тендери на ремонти доріг в області, і я прогнозую, що цього року різко вгору піде "ДАКО плюс". Торік ця фірма, а також "Онур" та "Магістраль південь" стали найбільшими гравцями на цьому ринку – отримали тендери на суму майже 400 мільйонів гривень, тобто майже п’яту частину від усіх грошей на дороги», – зазначила співредактор «Наші гроші. Львів».

 

«До 2015 року фірма займалася продажем деталей для локомотивів і робила це не надто активно. А от у 2015-му підприємство кардинально міняє спеціалізацію та починає ремонтувати дороги. І відразу отримує кілька підрядів на майже 20 млн грн від Служби автомобільних доріг у Львівській області. У 2016 році фірмі щастить вже по-справжньому – понад 385 млн грн держзамовлень (до 1 листопада)», – розповіла Наталія Онисько.

 

За її словами, «Наші гроші. Львів» дослідили, що такий сплеск активності фірми в ремонті доріг збігся в часі з призначенням на посаду заступника Служби автомобільних доріг у Львівській області Степана Манька, який також очолює комітет конкурсних торгів обласної Служби автомобільних доріг. С. Манько, як виявили «Наші гроші. Львів», також є зовсім не чужою людиною для братів Дубневичів – він засновник фірми, яка була дилером дубневичівської фірми КРТ.

 

Реально зрушила з місця історія з так званим польським кредитом на дороги до пунктів перетину на кордоні з Польщею. Служба автомобільних доріг у Львівській області проводить підготовку передпроектної документації з капітального ремонту відрізків п’яти автомобільних доріг біля пунктів перетину.

 

Йдеться про ділянку автодороги від КПП «Смільниця» до Старого Самбора, а також ділянки автодоріг Нижанковичі-Самбір-Дрогобич-СтрийГрушів – Немирів, Червоноград – Рава-Руська, та Яворів – Грушів. Загалом на ці дороги заплановано виділити понад 60 млн євро.

 

На трасі Мукачів-Львів іще купа роботи

 

Як розповів Роман Кокотайло сайту «Твоє місто», наприкінці 2017-го розпочнуться підготовчі роботи, основний етап ремонтів припаде на 2018 рік.

 

Як повідомлялося, позика від Республіки Польща надана під пільгове кредитування протягом перших п’яти років, 60% товарів і послуг від цієї суми повинні надати польські підприємці.

 

На Львів знову чекають затори

 

Цього року жителям Львова знову доведеться проводити кілька місяців у заторах та звикати до об’їздів і змін маршрутів громадського транспорту, адже міська влада запланувала вкласти в оновлення доріг майже 600 млн грн.

 

Найбільші цьогорічні об’єкти з капітального ремонту передані ЛКП «Львівавтодор».

 

«Цього року плануємо провести капітальний ремонт вул. Личаківської (на ділянці від вул. Мечнікова до вул. Пасічної). Роботи плануємо розпочати з кінця цього тижня – з п’ятниці. Також проводитимемо ремонт вул. Чернівецької і реконструкцію пл. Двірцевої», – розповів директор «Львівавтодору» Олег Береза. Орієнтовна тривалість робіт на Личаківській – вісім місяців, повідомляє міська рада.

 

На деякий час Личаківською не курсуватимуть трамваї, а маршрутки з Пасічної та Винник їздитимуть вулицею Некрасова.

 

«По вул. Личаківській на сьогодні курсує 10 маршрутів. З них 9 денних – це маршрути №5а, 29, 15, 18, 24, 36, 39, 47а, 50, та один нічний – 5н. На час ремонтних робіт громадський транспорт здійснюватиме об’їзд по вул. Некрасова у два боки. Для зручності проїзду громадського транспорту на вул. Некрасова буде заборонено паркування», – розповів в. о. начальника управління транспорту ЛМР Олег Партика.

 

Перехрестя між Личаківською і Мечникова у Львові нарешті йде на ремонт

 

За даними Олега Берези, «Львівавтодор» також проводитиме реконструкцію площі Івана Франка та реконструкцію вул. Замарстинівської на ділянці від вул. Гайдамацької до вул. Торф’яної.

 

«На ділянці від вул. Гайдамацької до вул. Липинського дуже складна частина. Тут на деяких відрізках вулиці немає зливної каналізації, тому треба буде провести капітальну реконструкцію всієї системи комунікацій», – розповів він.

 

Роботи на площі Франка, за словами Олега Берези, заплановані для того, щоби за потреби мати змогу скерувати маршрут трамваю №8 із Сихова на залізничний вокзал. Самі роботи на цій ділянці, за прогнозами керівника ЛКП «Львівавтодор», розпочнуться найпізніше за півтора місяця.

 

Крім того, у міській раді цього року готуватимуть проектно-кошторисну документацію на проекти, які планують реалізувати 2018 року. «Плануємо виконати замовлення і коригування близько 14 проектів, щоби з наступного року могли розпочати будівельні роботи. Серед них – вулиці Шевченка, Хуторівка, Бандери, Антоновича, Ряшівська та площа Двірцева, будівництво від Суботівської до Рясного та вулиці Гетьмана Мазепи, реконструкція перехрестя Стрийська-Наукова-Хуторівка і реконструкція транспортного вузла шляхопроводу по вулиці Б. Хмельницького», – ділиться планами Олег Береза. Зараз місто проводить переговори з ЄБРР та ЄІБ щодо часткового фінансування цих робіт.

 

24.03.2017