Порошенко назвав убивство Вороненкова "актом державного тероризму" з боку РФ.

 

Президент України Петро Порошенко вважає, що до вбивства колишнього депутата Госдуми РФ причетна Росія.

 

Про це Порошенко заявив на нараді з представниками правоохоронних відомств після стрілянини на перехресті бульвару Шевченка та вулиці Пушкінської в центрі Києва, інформує прес-служба голови держави.

 

"Підступне вбивство у центрі Києва Дениса Вороненкова – це акт державного тероризму з боку Росії, яку він був змушений покинути з політичних міркувань", – заявив Порошенко. "Це явний почерк російських спецслужб, що раніше неодноразово проявлявся в різних європейських столицях", – сказав Президент.

 

"Вороненков був одним з головних свідків російської агресії проти України, зокрема ролі Януковича щодо введення до України російських військ. Вважаю невипадковим, що вбивство відбулося в один день із диверсією в Балаклії на Харківщині", – додав голова держави.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко висловив думку, що йдеться про "показову страту свідка".

 

"Цинічне вбивство одного із свідків, що проходить по справі держради екс-президента Януковича. Серед білого дня в центрі Києва був застрелений екс-депутат Держдуми Росії Денис Вороненков, який надав слідчим військової прокуратури надважливі покази по справі. Це була звична для Кремля показова страта свідка", – написав Луценко на своїй сторінці у Facebook.

 

Генпрокурор запевнив, що свідчення Вороненкова все одно фіґуруватимуть у карній справі: закон передбачає долучення показів, поданих під письмовий протокол.

 

На брифінґу Луценко сказав, що слідство розглядає два мотиви убивства: ліквідація Вороненкова як свідка у справі про держзраду Януковича, а також і як людини, що колись ліквідувала схему величезної контрабанди, яку організувала ФСБ під прикриттям президента Росії Володимира Путіна, інформує "Українська правда".

 

У Національній поліції теж дотримуються версії про "російський слід". "Ми, зрозуміло, враховуючи особу загиблого, однією з першочергових версій розглядаємо якраз дії Російської Федерації, спрямовані на знищення цієї особи. Особи, яка давала важливі свідчення й відігравала ключову роль у процесах, які відбувалися в Україні", – сказав заступник голови Національної поліції Олександр Вакуленко на місці скоєння злочину, згідно з повідомленням УНІАН.

 

Дениса Вороненкова убили в центрі Києва у четвер перед обідом. Охоронець зумів поранити кілера. І бодіґард, і вбивця перебувають під опікою медиків. Зі слів Луценка, нападник при смерті.

 

23.03.2017