Містяни підтримали створення спільнот для проживання неповносправних дітей-сиріт.

 

Учора, 21 березня, у Бурштині на Івано-Франківщині відбулися громадські слухання щодо створення в місті спільноти підтриманого проживання для сиріт з інвалідністю. Ідею присутні на слуханнях підтримали, інформує Репортер.

 

Керівник «Української благодійницької мережі» Василь Футерко розповів, що Україна тільки стає на шлях створення сімейних будинків-спільнот, де проживатиме 6-8 людей. Він переконаний, що в будинках-спільнотах у дітей є шанс на краще, більше незалежне життя. Там, додає, за ними цілодобово будуть доглядати наймані працівники-асистенти.

 

Василь Футерко заявив, що не планує просити жодних коштів у місцевого бюджету, а сподівається залучати благодійне та державне фінансування.

 

«Виділені кошти повинні йти не до інтернату, а конкретній людині з інвалідністю», – сказав він.

 

Голова міста Роксолана Джура підтримала Василя Футерка.

 

На її думку, основні проблеми – нестабільністі фінансування з боку місцевої влади та пошук і утримання спеціалістів, які повинні бути не просто фахівцями своєї справи, а хорошими та прихильними до людей з особливими потребами.

 

Представник місцевої організації «Довір’я» (об’єднує батьків дітей з інвалідністю) Наталя Кец підтримує ініціативу створення будинків сімейного типу, бо, каже, сама є матір’ю дитини з особливими потребами.

 

«Замість двох великих інтернатів – Залучанського та Коломийського, в яких проживають близько 400 дітей – буде кількадесят будинків-спільнот, рівномірно розташованих по району. І люди з обмеженими можливостями отримають повноцінніше життя. Ми звикли думати, що люди з інвалідністю лише потребують, але вони вміють віддавати», – додав Василь Футерко.

22.03.2017