МЗС висловило подив заявами віце-прем'єра Угорщини про автономію для мадярських меншин.

 

Міністерство закордонних справ України закликає не допустити нагнітання атмосфери недовіри і нерозуміння між Україною та Угорщиною у зв'язку з закликами надати автономію угорській національній меншин. МЗС наголошує, що рівень забезпечення прав для етнічних угорців в Україні "є у багатьох сенсах прикладом для інших країн регіону".

 

Про це йдеться у коментарі МЗС на заяву віце-прем’єра Угорщини про доцільність створення мадярських автономій у сусідніх державах.

 

"З подивом сприйняли публічні заклики віце-прем’єр-міністра Угорщини Жолта Шем’єна до створення автономій угорської меншини в сусідніх країнах", – заявили у міністерстві.

 

МЗС зазначає, що Угорщина "завжди була і є важливим партнером для України". "Ми високо цінуємо дружній характер двосторонніх відносин та високий рівень конструктивної співпраці. Ми розраховуємо, що позиція стосовно поваги до територіальної цілісності, суверенітету і Конституції нашої держави й надалі залишатиметься в основі наших добросусідських відносин. Будь-які спекуляції на цю тему не відповідають інтересам наших двох країн і народів та, сподіваємося, не відображають офіційну позицію Будапешта", – застерегли у зовнішньополітичному відомстві.

 

"Ми маємо разом протистояти спробам використання питання забезпечення прав нацменшин, у т. ч. тлумачення слів Ж.Шем’єна, як це вже неодноразово було зроблено російським агресором, для нагнітання атмосфери недовіри і нерозуміння. Адже завдяки багаторічним зусиллям української влади та угорської громади рівень забезпечення культурних, релігійних та освітніх потреб етнічних угорців в Україні є у багатьох сенсах прикладом для інших країн регіону".

 

Напередодні віце-прем'єр-міністр Жолт Шем’єн заявив на конференції у Будапешті, що "тривалість існування угорської спільноти за кордоном залежить від прогресу (або його відсутності) у сфері автономії", і просування угорського інтересу є прямо пропорційним до успіху електоральних успіхів угорських партій. Шем’єн зазначив, що сусідські держави зацікавлені в асиміляції мадярської спільноти, натомість Угорщина має інтерес у тому, щоб асиміляції не допустити, повідомила прес-служба угорського уряду.

 

Згідно з довідкою Вікіпедії, найбільше угорців мешкає в Румунії (1 млн 228 тис. осіб), Словаччині (458 тис.), Сербії (254 тис.) та Україні (157 тис.).

 

22.03.2017