Британські банки відмивали кремлівські гроші.

Викривальну статтю про це під назвою «Британські банки оперують величезними сумами відмитих російських грошей» оприлюднила лондонська газета The Guardian.

 

 

Згідно з розслідуванням, яке провели журналісти газети Guardian, у поле зору органів юстиції потрапили 17 банків, які базуються в Об’єднаному Королівстві. Серед них, зокрема, такі лідери галузі, як HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds і Barclays

 

Через ці банки пройшло майже 740 млн доларів із коштів, які відмивали зловмисники зі зв'язками в російському уряді та ФСБ у рамках масштабної міжнародної схеми під кодовою назвою The Global Laundromat (Глобальна пральня).

 

Уперше про ці схеми заговорили ще 2014 року після розслідування російської «Новой газеты», проведеного спільно з міжнародною організацією журналістів-розслідувачів Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

 

Згідно з документами, які потрапили в розпорядження Guardian, не менше 22 млрд доларів було виведено з Росії з 2011-го до 2014 року, однак реальна сума може становити 80 млрд доларів. Слідство вважає, що в схему було залучено близько 500 осіб, у тому числі олігархи, московські банкіри й особи зі зв'язками в ФСБ. До ради одного з московських банків, імовірно причетних до скандалу, входив Ігор Путін – кузен президента Росії. 

 

Вважається, що в рамках цієї схеми гроші виводили під виглядом виконання судових рішень, ухвалених молдовськими суддями. Гроші виводилися в Молдову, звідти – до Латвії, а потім в інші країни Європейської Унії, в тому числі й Велику Британію.

 

Відтак усім причетним до кремлівських оборудок британським банкам належить тепер пояснити слідчим органам, що їм було відомо про цю кримінальну схему і чому вони не відхиляли підозрілих грошових переказів.

21.03.2017