Міністри відновили роботу Форуму українсько-польського партнерства після 4-річної перерви.

 

Міністри закордонних справ України та Польщі Павло Клімкін і Вітольд Ващиковський відновили роботу Українсько-польського форуму партнерства.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Ми щойно надали поштовх нашому українсько-польському форуму, інтенсифікуємо роботу тих, хто піклуватиметься про розвиток нашої дружби і партнерства", – заявив Клімкін на відкритті у середу.

 

Міністр додав, що голови МЗС, під егідою яких відбуватиметься робота форуму, не обмежуватимуть його окремими темами, а дадуть карт-бланш на роботу.

 

Очільники зовнішньополітичних відомств сподіваються, що форум стане ефективним майданчиком для формування нових ідей і стратегій розвитку стратегічного партнерства між державами. Основне завдання форуму – сприяти підтриманню позитивної динаміки і конструктиву в українсько-польському діалозі, шукати і примножувати те, що єднає, а не ділить наші народи, коментує МЗС України у повідомленні на офіційному сайті.

 

"Ми маємо щиро і натхненно продовжувати процес примирення. Але нам слід уникати надмірної політизації трагічних сторінок історії. Не можемо допустити того, щоб чутливі сторінки спільного історичного минулого використовувалися деструктивними силами для досягнення політичної мети чи вели до погіршення двосторонніх відносин", – заявив Клімкін.

 

У Варшаві міністр закордонних справ також зустрівся з маршалком Сенату Станіславом Карчевським, відбув переговори з секретарем канцелярії президента Польщі Кшиштофом Щерським (хоча мав зустріч – судячи зі всього, коротку – і з самим Анджеєм Дудою), провів тривалу розмову з Ващиковським.

 

Міністри обговорили питання безпеки, енергетичної співпраці, євроінтеграційного та євроатлантичного курсу України, регіональної взаємодії в умовах загроз російської агресії. Клімкін і Ващиковський засудили нещодавні акти вандалізму проти місць пам’яті у Польщі та в Україні, відзначивши, що ці провокації є частиною гібридної війни, яку провадить Росія. "Відповіддю на дії вандалів стане ще тісніша співпраця між Україною та Польщею, у тому числі, щоб знайти і покарати цих злочинців", – вважає Клімкін.

 

Міністр закордонних справ також узяв участь у церемонії відкриття скверу Василя Стуса.

 

Українсько-польський Форум партнерства діє під патронатом міністрів закордонних справ України та Республіки Польща з 2011 року. Останнє засідання у старому складі відбулося 27 лютого 2013 року у Варшаві.

 

16.03.2017