Бойовики захопили всі активи "ДТЕК Енерго" Ахметова.

 

DTEK Energy Group заявляє про захоплення представниками бойовиків організацій "ДНР" і "ЛНР" всіх активів на непідконтрольній державі території Донецької й Луганської областей.

 

Про це сказано в повідомленні DTEK Energy Group на сайті Ірландської фондової біржі, інформує аґенція "Українські новини".

 

"Станом на 15 березня всі активи "ДТЕК Енерго", а саме "ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу", шахта "Моспінська", "ДТЕК Енерговугілля", ДТЕК Зуївська ТЕС", "ДТЕК Донецькобленерго", "Електроналадка", "ДТЕК Сервіс", "ДТЕК Power Grid", ТОВ "Техремпоставка", ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит", ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит", які розташовані на територіях, не контрольованих урядом України, були вилучені самопроголошеними ДНР і ЛНР", – сказано в повідомленні.

 

Компанія зазначає, що зазначені активи зареєстровані й діють згідно з українським законодавством. "Всі вимоги ДНР і ЛНР щодо примусової місцевої реєстрації є незаконними і неприйнятними", – зазначає ДТЕК.

 

Холдинг Ріната Ахметова підтверджує й на своїй офіційній сторінці інформацію про втрату контролю за бізнесом.

 

"Директори підприємств компанії [...] отримали повідомлення про потребу перереєстрації у так званих "ДНР" і "ЛНР" і початок інвентаризації майна. З цього моменту ДТЕК не контролює роботу цих підприємств. Компанія вважає неприйнятною вимогу про перереєстрацію наших підприємств, жодні форми тиску не примусять ДТЕК змінити юрисдикцію своїх активів", – ідеться у повідомленні.

 

Гендиректор ДТЕК Максим Тимченко заявив, що зупинка підприємств ударить по обох сторонах на лінії розмежування на Донбасі. "Підприємства, що працюють на неконтрольованій території – частина єдиної української економічної інфраструктури. Розрив цього виробничого ланцюга зробить неможливим їхню роботу, у шахт Донбасу нема інших ринків збуту вугілля, робота за межами правового поля України тягне серйозні юридичні наслідки для всіх покупців продукції, постачальників обладнання і матеріалів для цих підприємств. Це фактично означає зупинення підприємств", – заявив Тимченко.

 

Менеджер ДТЕК повідомив, що минулого року компанії холдингу з непідконтрольних територій сплатили до державного бюджету України понад 2 млрд грн податків, а також забезпечували безперебійну роботу ТЕС.

 

"Ми боролися за збереження цих підприємств в економічній інфраструктурі України три роки, та забезпечити їхню подальшу стабільну роботу ми не можемо", – констатував Тимченко.

 

Компанія звернулася до юристів для захисту інтересів в українському та міжнародному правовому полі.

 

15.03.2017