Протести проти розгону блокади: активісти прорвалися у кілька ОДА.

 

У понеділок увечері група активістів влаштувала "тихий штурм" будівлі Волинської облдержадміністрації з протестом проти розгону пунктів блокади на Донбасі.

 

Як повідомляє видання "Волинські новини", учасники акції вимагали звільнити "блокадників", затриманих напередодні на Донбасі, відправити у відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова й очільника поліції Донеччини В'ячеслава Аброськіна, прийняти закон про тимчасово окуповані території.

 

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик у розмові з активістами заявив, що не підтримує акцію блокади, проте не є прихильником і силового розгону акції. Очільник області вважає, що затриманих слід було відпустити – але після розслідування.

 

"Я доповів [у Київ] про нашу зустріч, отримав відповідь, що ніхто нікого затримувати не буде. Є відповідні дії, які проводить поліція та СБУ. Попросив Адміністрацію президента додатково дати інформацію про людей, яких затримали. А якщо комусь пред’являть обвинувачення, я вас інформуватиму", – заявив Гунчик.

 

Активісти закинули голові ОДА, що він виступає за продовження торгівлі з окупованими територіями, позаяк сам має бізнес у Росії. Володимир Гунчик визнав, що Луцький автоскладальний завод №1 "Богдан Моторс" випускає електрообладнання й має бізнесові стосунки зі структурою із Санкт-Петербурга. "На цьому підприємстві працює тисяча людей. Давайте у них запитаємо, чи вони за те, щоби зупинити завод?! Я ще раз повторюю і відповідаю, що конструкція тролейбуса дуже складна, щоб її розробити – необхідно зо два роки. Дійсно, свого часу була зроблена така схема з урахуванням російської системи управління – і вона поставляється із Санкт-Петербурга. Щоби сьогодні перейти на нову систему управління, необхідно, аби завод зупинився на два роки й конструював новий тролейбус. Відповідно, всім працівникам треба сказати, що вони два роки будуть без зарплат. От така моя позиція", – виправдовувався голова ОДА.

 

У Чернівцях цілу ніч палили під будівлею ОДА багаття. Серед вимог – скликання сесії обласної ради, котра висловилася б проти торговельних стосунків із окупованими територіями, інформує АСС. Активісти також вимагали зобов'язати уряд вилучити стратегічно важливі об'єкти з переліку приватизації, а також націоналізувати "Чернівціобленерго" та "Чернівцігаз".

 

Над ранок у Чернівцях таки скликали позачергову сесію обласної ради.

 

Між тим, уночі Чернівецька міська рада на позачерговій сесії підтримала блокаду ОРДіЛО і виступила за відставку Арсена Авакова та керівника Антитерористичного центру СБУ Віталія Малікова. "Припинити будь-які стосунки із ОРДЛО як злочинним терористичним угрупуваннями, ухвалити закон про тимчасово окуповану територію України. Заборонити торгівлю товарами російського виробництва в Україні. Позбавити російські банки ліцензії. Визнати АТО війною, яка ведеться проти України країною-агресором – Російською Федерацією. Взяти під король держави стратегічні об’єкти, які перебувають в руках російського капіталу, націоналізувати стратегічні підприємства, що забезпечують життєдіяльність України і контролюються російським капіталом, зокрема ПАТ ЕК "Чернівцібленерго", – ідеться у заяві міської ради, схваленій за 15 хвилин.

 

В Івано-Франківську теж протестували із автомобільними шинами під ОДА. Як повідомляє Фіртка, у вівторок о 12:00 на площі перед ОДА має відбутися народне віче. Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич пообіцяв скликати позачергову сесію.

 

Міський голова Івано-Франківська "свободівець" Руслан Марцінків повністю підтримав протестувальників, а також висловив обурення діями правоохоронців. "Це ще гірше, чим режим Януковича. І вони закінчать гірше... Коли вже учасників бойових дій б'ють російськомовні у формі, колишні тітушки. Тут не про посади мова, бо посади не вічні", – цитуємо репліку бурмистра в оригіналі.

 

На Рівненщині апарат обласної ради під тиском протестувальників почав скликати депутатів на позачергову сесію. Як інформує RivnePost, попередньо засідання запланували на 14:00. Серед учасників протесту – представники націоналістичних організацій та обласні депутати від "Свободи" і Радикальної партії.

 

Із пікетувальниками зустрівся голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко. Активісти дорікали голові, що він – представник президентської вертикалі, а отже відповідальний за дії центральної влади. Муляренко поінформував, що розмовляв із керівником Нацполіції Сергієм Князєвим, і той пообіцяв – до ранку затриманих відпустять.

 

У Львові біля півночі активісти зустрілися у будівлі ОДА з Олегом Синюткою, керівником обласної поліції Валерієм Середою та начальником управління СБУ Віктором Андрейчуком. Прихильники блокади висловили вимогу до 10:00 вівторка відпустити затриманих, інформує zaxid.net.

 

14.03.2017