Палата лордів схвалила закон про запуск Brexit.

Таким чином британський парламент наділив прем'єр-міністра Терезу Мей повноваженнями повідомити Брюссель про намір Об’єднаного Королівства вийти зі складу Європейської Унії, за що висловилася більшість британських виборців на референдумі в червні минулого року.

 

 

Документ тепер надійде на підпис королеві Елізабет II, після чого Тереза ​​Мей отримає можливість юридично запустити процедуру виходу Великої Британії зі складу Унії – повідомило радіо BBC.

 

«Лондон запустить статтю 50 Лісабонського договору, що регламентує вихід з ЄУ, до кінця березня», – повідомив Девід Девіс – уповноважений британського уряду на перемовини з Брюсселем.

 

Ухвалення документу Палатою лордів не було формальною процедурою, й існували ризики, що процес може затягтися. Законопроект про Brexit уряд вніс до парламенту наприкінці січня і наполягав на тому, що він повинен бути ухвалений в незмінному вигляді. Палата громад схвалила пропозицію уряду, проте Палата лордів, у якій уряд не має більшості, на початку березня внесла в законопроект дві поправки.

 

Перша вимагала гарантувати, що ті громадяни інших країн ЄУ, котрі вже мешкають у Великій Британії, зможуть продовжувати жити в країні на колишніх умовах, незалежно від результату перемовин про вихід. Загалом британський уряд займав таку ж позицію, але він хотів би у відповідь домогтися аналогічних умов для британських громадян, котрі мешкають в інших країнах ЄУ. Тим часом Брюссель відмовився обговорювати будь-які аспекти виходу до подання Лондоном офіційного повідомлення згідно зі статтею 50 Лісабонського договору.

 

Друга поправка вимагала від уряду подати в парламент проект угоди про умови виходу до його підписання, щоби депутати могли висловити свої зауваження, навіть теоретично відхилити його, і зобов'язати уряд домогтися якихось інших умов.

 

Уряд вважав, що обидві ці поправки обмежують його простір для маневру на майбутніх перемовинах.

 

Зі змінами, внесеними лордами, законопроект було передано до Палати громад. Та розглянула їх раніше в понеділок, 13 березня, і за наполяганням уряду вилучила обидві поправки. Таким чином  документ повернувся у верхню палату парламенту в первісному вигляді.

 

У Палаті лордів противники Brexit’у з партії ліберал-демократів спробували знову внести аналогічні поправки, що призвело б до продовження законотворчого пінг-понгу. Однак на цьому етапі Палата лордів переважною більшістю проголосувала проти нових поправок і тим самим схвалила в первісному вигляді законопроект, який дає уряду право розпочати процес виходу Великої Британії з Європейської Унії.

14.03.2017