У Великій Британії створено Міністерство боротьби з підривною діяльністю Росії.

Його очільником прем'єр-міністр Тереза ​​Мей призначила Бена Ґаммера (Ben Gummer), котрий до цього виконував обов’язки міністра Кабінету міністрів.

 

                                                       Бен Ґаммер

 

Як пише газета The Times з покликом на свої джерела в британському уряді, пріоритетом діяльності Бена Ґаммера на цій посаді стане «захист цілісності британської демократії». «Уряд Великої Британії стурбований тим, що гакерські атаки, поширення фейкових новин за допомогою російських інформаційних служб, таких як Sputnik і RT, а також фінансування Росією політичних рухів і партій можуть вплинути на результати наступних виборів у країні й дестабілізувати демократію».

 

Відомство Бена Ґаммера незабаром планує провести тестування комп'ютерних систем і мереж політичних партій країни, щоби виявити їх потенційну вразливість перед можливими кібератаками. У рамках цього заходу фахівці одного з підрозділів британських спецслужб – Центру урядового зв'язку (GCHQ) – проведуть низку технічних семінарів для політичних партій, де будуть навчати, як захищати комп'ютерні мережі. «Семінари проведуть для фахівців з комп'ютерної безпеки, а не для політичних діячів. Вони являтимуть собою огляд загроз, добірку прикладів останніх кіберінцидентів, а також практичні рекомендації щодо зниження ризику і захист персональних даних», – зазначає газета.

 

Окрім того, підрозділ Мі-5, Національний центр кібербезпеки (NCSC), також готовий надати політичним партіям свої консультації.

 

Новий підхід до гарантування кібербезпеки в Об’єднаному Королівстві стали розробляти після того, як у квітні 2015 року на французький телеканал TV5Monde була вчинена гакерська атака. Спочатку повідомляли, що телеканал атакувало ісламістське угруповання, проте пізніше видання Bloomberg повідомило з покликом на інформовані джерела, що до цих інцидентів, а також низки інших – таких, як злам сайту Варшавської біржі, розсилка заражених вірусами листів і втручання в роботу обладнання сталеварного заводу ThyssenKrupp в Німеччини – причетні угруповання російських гакерів.

13.03.2017