НАБУ відкрило провадження проти першого заступника голови СБУ.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом незаконного збагачення першого заступника голови Служби безпеки України.

 

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

 

Підставою для реєстрації кримінального провадження, згідно зі ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України, стали матеріали журналістських розслідувань.

 

8 березня проект журналістських розслідувань "Слідство.інфо" опублікував матеріал про незадеклароване майно, котрим послуговується перший заступник голови СБУ Павло Демчина (очолює головне управління з боротьби із корупцією та організованою злочинністю спецслужби). Журналісти стверджують, що Демчина мешкає у маєтку в селі Петропавлівська Борщагівка під Києвом, а його близькі мають у власності низку люксусових автомобілів. У декларації нинішнього заступника голови СБУ за 2015 рік немає ані власного житла, ані автівки, ані заощаджень (високопосадовець офіційно мешкав у відомчому гуртожитку СБУ). Водночас у матері трьох дітей генерал-майора, Ольги Воловчук, – елітний автопарк (Range Rover 2016 року випуску, Mercedes-Benz 2016 року, Mazda 2014 року, Peugeot 2012 року) і заміський маєток. Пан Демчина пояснив свою присутність у маєтку тим, що відвідує дітей.

 

Демчину пов'язують із депутатом-бізнесменом Ігорем Кононенком. Його прізвище фіґурувало у скандалах із "горіховою мафією" та переслідуванням колишньої очільниці Одеської митниці Юлії Марушевської за святкову премію розміром у 500 гривень. Підрозділ Павла Демчини також клопотав про скасування ліцензій для низки імпортерів скрапленого газу, в чому вбачали спробу перерозподілу ринку.

 

Речник СБУ Олена Гітлянська заявила, що Павло Демчина не приховує власних статків і не боїться слідства. "Повірте, що він сам не менш зацікавлений у ретельній перевірці інформації про себе, поширеній у ЗМІ. Павло Демчина написав відповідну заяву до НАБУ з проханням зареєструвати стосовно нього кримінальне провадження, у рамках якого перевірити опубліковані у ЗМІ матеріали. Заступник голови СБУ впевнений, що поширена про нього інформація є неправдивою", – написала Гітлянська на своїй сторінці у Facebook.

 

10.03.2017