Мінекономіки скасовує санкції проти 15 імпортерів зрідженого газу.

 

Міністерство економічного розвитку і торгівлі припинить дію санкції щодо 15 імпортерів паливно-мастильних матеріалів (зрідженого газу) та їхніх контраґентів.

 

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті МЕРТ.

 

Міністерство нагадує, що 6 лютого 2017 року на підставі подань Служби безпеки України відомство застосувало спеціальну санкцію у формі тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності для деяких імпортерів, зважаючи на те, що вони мали грошові операції з "офшорними" компаніями, котрі, згідно з даними СБУ, частково використовували грошові ресурси "для фінансування незаконних збройних формувань на території тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей".

 

МЕРТ зазначає, що отримало численні звернення від суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, асоціацій виробників та ЗМІ, "у яких зазначалося про відсутність правопорушень, котрі стали причиною до застосування спеціальної санкції". Зважаючи на резонанс, міністерство закликало Службу безпеки переглянути матеріали "щодо наявності в діях суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності правопорушень, які можуть зашкодити інтересам національної економічної безпеки".

 

23 лютого СБУ повідомила міністерству, що первинні дані щодо правопорушень "доведені частково", а причетність суб’єктів господарювання до заподіяння шкоди інтересам України – "не доведено". На підставі цієї інформації СБУ запропонувала Мінекономрозвитку скасувати дію спеціальної санкції щодо 15 імпортерів: ПП "НП-Трейдинг", ТОВ "Нафтопродукт-Трейдинг", ТОВ "Віолана-Тек", ТОВ "Сістемс Логістік Менеджмент", ТОВ "Галлон-Груп", ТОВ "СВГ Плюс", ТОВ "Євростандарт Автогаз", ПП "Компанія "Надежда", ПП "Олан", ПП "Род-Ник", "West Trading&Marketing Oil, Corp", "Restimpex System, LLP", "Tarone Trade LLP", "Ameralda Trading Limited", "Danier Holdings LLP".

 

Водночас щодо частини компаній санкції залишаються.

 

Згідно з інформацією "Радіо Свобода", на компанії, котрі зазнали санкцій, припало 40% імпорту скрапленого газу в 2016 році. Журналісти-розслідувачі припустили, що обмеження запроваджують задля введення на ринок нового гравця.

 

"Учасники ринку вважають, що СБУ є інструментом у руках політичних груп для переділу ринку і введення нового гравця. Це повністю повторює сценарій появи компанії ВЕТЕК Сергія Курченка, який за президентства Віктора Януковича, входячи у його найближче оточення, так звану «сім’ю», монополізував ринок скрапленого газу, а потім і нафтопродуктів за допомогою силових та контролюючих державних органів", – зазначало "Радіо Свобода".

 

Згідно з матеріалами журналістського розслідування, новенькими гравцями на ринку стали чотири фірми, яких раніше не було помічено в імпортуванні великих обсягів зрідженого газу: "Глуско Україна", "Креатив Трейдинг", Wexler Global LP (Британія) та Gikka Limited (Британські Віргінські острови). Усі чотири пропонують українським споживачам скраплений газ виробництва російської держкомпанії "Роснєфть".

 

Видання "Українська правда" та Liga.net пов'язують ТОВ "Глуско Україна" через швейцарську Proton Energy Group із Віктором Медведчуком. Саме ця група стала власником мережі заправок "Роснєфть" в Україні.

 

Друга фірма – ТОВ "Креатив Трейдинг" – споріднена з "Глуско" через однакових менеджерів (зокрема Олексія Костяка).

 

Дві інші компанії – Wexler Global LP та Gikka Limited – на торгах залишили однаковий контактний телефон, котрим користується Андрій Тарнавський.

 

Цікаво, що Тарнавський і Костяк разом працювали у іншій фірмі – ТОВ "Трансконтиненталь".

 

Також виявилося, що Wexler Global LP має серед засновників компанії Viala Trade Limited (Беліз) та Gateno Ventures Inc. (Панама), котрі також є засновниками британської фірми Foreway Sales LLP. У 2015 році через Foreway Sales корпорація "Рошен" продавала свою продукцію до Туркменістану.

 

У відповідь на матеріал "Радіо Свобода" компанія Roshen заявила, що не має жодних інтересів щодо торгівлі зрідженим газом.

 

24.02.2017