Клімкін домовився із Еро скликати зустріч "нормандської четвірки".

 

Міністри закордонних справ Франції, Німеччини, України і Росії найближчими днями проведуть у Парижі чергову зустріч у рамках "нормандського" формату.

 

Про це заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро на спільному брифінгу з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним у Парижі, повідомляє "Укрінформ".

 

Еро додав, що на адресу учасників зустрічей часто лунають звинувачення, ніби вони просуваються занадто маленькими кроками. "Але кожного разу ми просуваємося – і ми не відступимо. Ми не можемо змиритися із статусом-кво, хоча дехто нібито готовий це зробити і сказати "хай усе залишається, як є". Але це було б дуже несправедливо", – сказав французький міністр.

 

Жан-Марк Еро закликав Росію використати свій вплив на сепаратистів на Донбасі з метою встановлення тривалого миру, що дасть змогу знайти політичне рішення конфлікту.

 

"Є багато викликів і, звичайно, перший із них – це ситуація на Донбасі... Нам треба просуватися далі й не втрачати спільної мети – повного виконання мінських угод. Для цього слід, щоб усі підписанти виконали свої зобов'язання. Але при цьому ми бачимо, що Росія має вплив на сепаратистів на Донбасі, і я знову закликаю Росію використати цей вплив на сепаратистів, щоби знайти тривалий вихід із ситуації й аби ми могли знайти політичне вирішення цього конфлікту", – сказав Еро.

 

Міністр зауважив, що політичні кроки – дуже складне і чутливе питання для українських громадян, "але ми вважаємо, що це єдиний вихід".

 

Еро зазначив, що постійно обговорює конфлікт на Донбасі з колегами із інших держав, і "ми одностайні, що санкції продовжуватимуться доти, доки не буде виконано "Мінськ". "Але при цьому санкції не є самоціллю. Це засіб, який допомагає виконанню мінських угод", – додав Еро.

 

Французький міністр також наголосив – Франція не визнавала й ніколи не визнає незаконної анексії Криму, і запевнив, що разом із Німеччиною докладатиме всіх необхідних зусиль у "нормандському форматі", щоби встановити мир на сході України, відновити її територіальну цілісність і загоїти болісні рани війни.

 

09.03.2017