МЗС України вирішило передати судові ООН усю дипломатичну переписку з РФ.

 

Міністерство закордонних справ України вирішило передати у Міжнародний суд ООН всі дипломатичні ноти, надіслані російській стороні після початку агресії РФ.

 

Про це повідомив у виступі в Гаазі один із адвокатів української сторони, американський юрист Давід Зіонц, інформує "Європейська правда".

 

З його слів, Україна вирішила передати це листування, яке не є публічним, через неправдиві звинувачення з боку РФ про те, ніби Україна не надавала РФ конкретних претензій.

 

"Пан Рогачов (представник РФ) каже, що Україна не надавала Росії конкретні випадки порушень. Він каже, що кожен документ містив лише загальні речі. Однак він не надав суду всі без винятку документи дипломатичного листування", – наголосив Зіонц.

 

"Ми не мали наміру завалювати суд такою кількістю документів. Але у відповідь на звинувачення ми сьогодні передаємо суду всі інші ноти", – поінформував захисник.

 

Зі слів юриста-міжнародника Катерини Бусол, Росія використовує у Міжнародному суді ООН ту саму тактику, котра дозволила їй виграти справу в Гаазі за подібним позовом з боку Грузії. РФ відстоює думку, що Україна "не виконала всі умови щодо переговорів і можливого проведення арбітражу, які є обов’язковою передумовою для передачі справи до МС ООН", а відтак суд начебто "не може розглядати цю справу та призначати у ній тимчасові заходи", пояснила Бусол на своїй сторінці у Facebook.

 

"Щодо України, то Росія зазначає про політичну забарвленість переговорів, невиправдане використання термінів "окупація" й "анексія" та вплутування в комунікацію питання агресії, яке суд у цій справі розглядати не може. Також РФ стверджує, що Україна не реагувала на її пропозиції щодо арбітражу", – розтлумачила юрист.

 

"Ми не знаємо змісту відповідних дипломатичних нот між Україною та Росією. Проте знаючи, яка українська команда [за складом] і як довго працювала над виконанням передумов звернення до МС ООН, можна очікувати, що вони проаналізували справу та прорахунки Грузії й зробили все можливе, аби їхні ініціативи щодо переговорів і арбітражу суд визнав достатніми", – прокоментувала юрист.

 

08.03.2017