Суд ООН: Росія стверджує, що бойовики видобули зброю із шахт.

 

У вівторок у Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочався другий день слухань у справі за позовом України проти РФ про порушення Росією Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. На 7 березня заплановані виступи Росії.

 

Як повідомляє видання "Європейська правда", Росія ґрунтує свою правову позицію на твердженні, що бойовики на Донбасі самі знайшли зброю – радянську або залишену українською армією. "Головне джерело зброї, яка опинилася у повстанців (означення представника РФ, – Z) це запаси радянських часів, що були на території України. Велика частина цих запасів була залишена в шахтах Донбасу й опинилася у повстанців. Крім того, велика частина була залишена українською армією, яка тікала", – ствердив російський дипломат Ілля Рогачов.

 

Він не став коментувати докази, надані українською стороною, щодо використання бойовиками на Донбасі новітньої зброї, яка є на озброєнні лише російської армії.

 

Водночас російські захисники побічно визнали факт збройної підтримки бойовиків, коли йшлося про комплекс "Бук", котрий збив літак "Малайзійських авіаліній" над Донбасом. Так, захищаючи свою позицію в Міжнародному суді ООН, Росія наполягає, що в України немає підстав для звинувачень у суді, адже сторона, котра використала "Бук", не мала наміру збивати саме цивільний літак.

 

Рогачов сказав, що звинувачення за Конвенцією про фінансування тероризму державою вимагає не лише факту терористичного акту, і навіть не лише надання допомоги тим, хто його вчинив, але також того, щоби спонсор "мав наміри або знав про даний теракт". "Тобто має бути або намір, або знання", – додав він.

 

Також запрошений російською стороною юрист Самуель Вордсворс зазначив, що в епізоді з постачанням в Україну комплексу "Бук" Україна не надала наказів щодо виконання цих вимог.

 

"Мало бути усвідомлення того, що "Бук" постачається саме для атаки на цивільний літак. Але Україна стверджує лише, що був поставлений з Росії, і нічого більше", – додав він.

 

Також він наполіг, що, судячи із повідомлень ЗМІ, бойовики мали намір збивати військові українські літаки, а не цивільний авіалайнер. Водночас він не визнав, що ЗРК "Бук" був і справді поставлений з російської території, наголосивши, що Росія ставиться з недовірою і сумнівом щодо результатів розслідування, оприлюднених Міжнародною слідчою групою.

 

Під час слухань російська сторона також багаторазово використовувала словосполучення "кривавий переворот", "насильницький переворот" та "повалення влади" як аргумент про те, що в Україні розпочалася громадянська війна.

 

Речниця Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца, коментуючи російські виступи у суді, зазначила: "Сьогодні в Гаазі виступає РФ. Той самий наратив, маніпуляції, брехня. І відчувається страх відповідальності. Але все в житті, як бумеранг", – написала вона на своїй сторінці у twitter’і.

 

Перш ніж розпочалося засідання, голова української делегації заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль спрогнозувала: "З отриманих матеріалів ми вже відчуваємо, що це буде квінтесенція тих маніпуляцій, які ми постійно чуємо від дипломатів і посадовців РФ й уривки яких доносяться до нас із російського ТВ (можна лише уявити жах життя в російському інформаційному світі)".

 

"За рівними і деколи надто правовими формулюваннями постають неймовірні і страшні історії страждань. Дуже непросто стримувати емоції і триматися інтелектуальної дисципліни міжнародного права", – зазначила дипломат на своїй сторінці у Facebook. Пані Зеркаль запевнила, що "вся брехня від РФ буде спростована у середу під час української відповіді".

 

07.03.2017