Варшава не підтримуватиме Дональда Туска на другу каденцію президента Ради ЄУ.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

 

 

За словами Ващиковського, польський уряд має намір замість Туска висунути кандидатом на президента Ради ЄУ одного з польських членів Європейського Парламенту. Як повідомило польське видання Wirtualna Polska, йдеться про євродепутата Яцека Саріуша-Вольського (Jacek Saryusz-Wolski), котрий, як і Туск, є членом опозиційної партії Громадянська платформа.

 

Правляча партія «Право і Справедливість» віддавна виступала проти Дональда Туска. Вищий орган ПіС – політичний комітет – ухвалив відповідне рішення щодо нього. Згідно з ним, прем’єр-міністрові Польщі Беаті Шидло доручено не підтримувати кандидатуру чинного президента Ради ЄУ, а натомість запропонувати на цю посаду Саріуша-Вольського.

 

«Ухвала політичного комітету ПіС, де говориться про незгоду з підтримкою кандидатури Дональда Туска, має на меті зміцнення позицій польського уряду. А також наголошує на тому, що ми, як найпотужніша політична сила в Польщі, котра нині перебуває при владі, маємо застереження до роботи Дональда Туска як президента Європейської Ради і що ми не бажаємо його підтримувати. ПіС закидає Тускові, серед іншого, порушення нейтральності щодо країни-члена, анґажування в акції органів ЄУ, спрямовані проти Польщі, а також підтримка опозиції. Причому опозиції, яка не приховує свого антивладного характеру», – розповіла журналістам речниця ПіС Беата Мазурек.

 

Перша 2,5-річна каденція Туска на посаді Президента Ради ЄУ завершується наприкінці березня. Кандидатуру наступного очільника цього органу буде затверджено на саміті Європейської Унії, який пройде 9-10 березня.

 

Тим часом, як зазначають експерти, рішення Польщі в цьому питанні не є ключовим – президента можуть обрати навіть у випадку, коли країна, яку він репрезентує, виступає проти його призначення. Права вето немає в жодної країни.

05.03.2017