Швеція повертає загальний військовий обов'язок.

Причиною цього стала наростаюча небезпека російської інвазії.

 

 

В офіційній заяві міністерство оборони скандинавської країни пояснило цей крок «погіршенням безпеки і браком добровольців» – повідомило видання Focus Online.

 

«Ситуація в сфері безпеки в Європі й на кордонах Швеції погіршилася, а призов на добровільній основі не забезпечує збройним силам достатньо підготовлених кадрів. Відновлення військового обов'язку необхідне для забезпечення військової готовності», – заявив міністр борони Швеції Петер Гульквіст (Peter Hultqvis).

 

За словами речниці міноборони Марінетт Ню Радебу, приблизно 100 тисяч молодих чоловіків та жінок 1999-го і 2000-го років народження повинні будуть до літа заповнити відповідні анкети. З них буде відібрано 13 тисяч осіб для безпосереднього проходження тестування. І вже з цих 13 тисяч буде обрано чотири тисячі призовників, а служба розпочнеться в січні 2018 року.

 

Така кількість осіб потрібна для підтримкання боєздатності шведської армії, чисельність котрої – приблизно 20 тисяч осіб. За минулий рік до її лав висловили бажання вступити лише дві з половиною тисячі молодих чоловіків та жінок.

 

Радебу пояснила необхідність обов’язкового призову «змінами в сфері безпеки в регіоні». «Серед причин – незаконна анексія Криму Росією 2014 року, конфлікт в Україні та підвищена військова активність у нашому регіоні», – сказала вона.

 

Швеція, котра не є членом НАТО, скасувала загальний військовий обов’язок 2010 року. Ухвалюючи відповідний документ, швецькі парламентарі вказували на те, що вже понад 200 років на території Швеції не відбувалося жодних військових дій.

03.03.2017