В ОДА планують створити 5 госпітальних округів в області.

 

До 3-х госпітальних округів з центрами в Івано-Франківську, Калуші та Коломиї, створення яких Івано-Франківщині пропонувало МОЗ, облдержадміністрація додала ще 2 – із центрами в Надвірній та Косові.

 

Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Мирон Матейко, інформує Курс.

 

Після доопрацювання плану в МОЗ від області надійшла пропозиція затвердити в процесі реформування медичної галузі 5 госпітальних округів. 2 додалися через специфіку області, третина території якої є гірською.

 

Відтак, департамент, посилаючись на позицію громади області, відстоює госпітальні округи на Івано-Франківщині з центрами в містах Косів, Надвірна, Калуш, Коломия та Івано-Франківськ.

 

За словами Мирона Матейка, є імовірність, що до думки громади в міністерстві прислухаються.

 

«Я на нараді особисто підходив до заступника міністра. Вони розглядають таку ймовірність. Це питання також порушують і народні депутати від Прикарпаття», – зазначив він.

 

Про створення ще одного, шостого, госпітального округу з центром у місті Долина до Департаменту охорони та обласної ради звернулася громада району і районна рада. Питання обговорюється, повідомив головний лікар області, проте на рівні області Долинську ЦРЛ бачать як лікарню інтенсивної терапії. 

 

Затвердження округів чекають до четвертого кварталу цього року. Тоді, за словами Мирона Матейка, відбудеться перегляд бюджету і фінансування медгалузі області.

 

ЦРЛ у райцентрах, які не підпадають під госпітальні, залишаться лікарнями інтенсивної терапії в мережі вторинної ланки медичної допомоги.

01.03.2017