В Півд.Кореї тривалість життя б’є рекорди

 

Статистичний аналіз свідчить:  жінки, народжені в цій країні у 2030 р., матимуть високі шанси дожити до 91-ліття. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі The Lancet, Республіка Корея, мабуть, стане першою в історії державою, у якій середня очікувана тривалість життя серед жінок перевищить дев’ять десятків років. Показник у 84 роки серед чоловіків також є рекордним.

 

 

Науковці на чолі з демографом Маджидом Езарі з Імперського коледжу Лондона на основі статистичних даних ВООЗ та спеціально створеної ними 21 моделі спрогнозували динаміку середньої тривалості життя в розвинених країнах на наступні два десятиліття. Якщо тенденція прогресу останніх кількох десятиліть триватиме, очікують, що тривалість життя стабільно зростатиме.

 

Рекордсменом з-поміж усіх країн виявилась Республіка Корея. Дівчатка, які народяться у цій країні у 2030 р., мають принаймні 60% шансів дожити до 90 років, а хлопчики – до 84-х. Це найвищі показники у світі для обох статей.

 

Стрімке зростання тривалості життя у цій країні не може не викликати подиву. Ще у 1985 р. серед усіх країн Республіка Корея займала лише 25 сходинку. Дослідники пояснюють таку динаміку високим рівнем добробуту, відносно однаковим доступом населення до якісної медицини, нижчим кров’яним тиском, ніж у європейців та американців, та менш поширеним курінням, особливо серед жінок.

 

Утім, зростання довголіття чинитиме тиск на систему охорони здоров’я та пенсійне забезпечення, а також відтягуватиме пенсійний вік, – припускають автори дослідження.

 

Сюрпризом аналізу команди Езарі є відносно слабкі показники Сполучених Штатів. Тривалість життя у США значно відстає від інших розвинених країн та займає серед них одне з останніх місць. Очікують, що до 2030 р. показники довголіття в Америці зростуть не надто: до 80 років серед чоловіків (як у Чехії) та до 83 років серед жінок (так само, як у Мексиці). Головними причинами такої статистики називають поглиблення економічної нерівності в суспільстві, неоднаковий доступ до медицини, високі показники дитячої смертності та вбивств.


Nisha Gaind
Life expectancy set to hit 90 in South Korea
Nature, 22/02/2017
Зреферував Євген Ланюк

 

 

26.02.2017