Питання екстрадиції Дмитра Фірташа до США все ще залишається відкритим.

 

Про це заявив міністр юстиції Австрійської Республіки Вольфґанґ Брандштеттер (Wolfgang Brandstetter), від чийого рішення тепер залежатиме доля українського олігарха.

 

 

«Перш ніж ухвалити остаточне рішення про видачу Дмитра Фірташа в Сполучені Штати, я повинен детально вивчити всі юридичні аспекти звинувачення», – наголосив Брандштеттер у коментарі для австрійської газети Kurier.

 

За його словами, ситуацію ускладнює обставина, що на запит про екстрадицію, надісланий зі США, наклався європейський ордер на арешт Фірташа, ініційований іспанською прокуратурою.

 

 «Тепер суд повинен ще розглянути обвинувачувальні документи, надані Іспанією. Щойно після завершення судового розгляду можна буде зробити висновок, якому запиту надати перевагу. Яким може бути це рішення, поки що ніхто не може передбачити», – зазначив міністр юстиції.

 

Ще одна ускладнююча обставина – адвокатом Дмитра Фірташа є колишній міністр юстиції Австрії Дітер Бьомдорфер (Dieter Böhmdorfer). Саме він заявив, що захист українського олігарха сповнений рішучості боротися зі запитом про екстрадицію до США і з іспанським ордером на арешт.

 

«Вердикт Вищого земельного суду у Відні про скасування заборони на екстрадицію пана Фірташа став для нас несподіваним. Ми готові зробити всі необхідні кроки і в Австрії, і в Європейському суді з прав людини, аби це рішення було скасовано. Пан Фірташ категорично відкидає всі звинувачення і знову наголошує на своїй впевненості, що все це відбувається у контексті політичної мотивації США. Ми залишаємося переконаними, що пан Фірташ є невинним», – заявив Дітер Бьомдорфер.

 

Нагадаємо, що у вівторок, 21 лютого, Вищий земельний суд Відня виніс вердикт, який уможливлює екстрадицію Дмитра Фірташа до США. Таке рішення суд ухвалив після розгляду апеляції австрійської прокуратури на відмову в екстрадиції українського олігарха, ухвалену австрійським судом нижчої інстанції 2015 року.

22.02.2017