Обсяги продажу зброї сягнули найвищого рівня з кінця Холодної війни.

Про це свідчать свіжі дані Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (Stockholm International Peace Research Institute — SIPRI).

 

 

Згідно з інформацією, яку оприлюднив SIPRI у своєму звіті у понеділок, 20 лютого, обіг основної зброї, зокрема ракет, військових літаків, підводних човнів і систем протиракетної оборони, був найбільш жвавим торік за минулі 26 років. Експерти Інституту підрахували, що за період з 2012-го по 2016-й роки обсяги світового ринку озброєнь зросли на 8,4 відсотка порівняно з попереднім п'ятирічним періодом. 

 

74 відсотки міжнародного експорту озброєнь припадає на п'ять країн – Сполучені Штати, Російська Федерація, Китай, Франція та Німеччина. Водночас найбільшими імпортерами озброєнь виступають Індія та Саудівська Аравія. Зброю найчастіше купують країни Азії та Океанії, а також держави Близького та Середнього Сходу.  

 

Індія, приміром, замовляє 13% світового імпорту зброї, і тут зареєстроване зростання на 43% у порівнянні з 2007-2011 роками.

 

Китай теж донедавна вважали одним з основних імпортерів, проте обсяг купованої ним зброї впав за останні кілька років через налагодження місцевого виробництва. Тепер уже Пекін сам став експортером і постачає зброю – зокрема, Алжиру, Пакистану та Бангладеш.

 

Саудівська Аравія й Об‘єднані Арабські Емірати стали останнім часом одними з найбільших імпортерів основних видів зброї у світі внаслідок їхньої участь у конфлікті в Ємені.

 

Світовим лідером у торгівлі зброєю й надалі лишаються США. Частка американських виробників озброєнь на світовому ринку становить 33 відсотки. У 2012-2016 роках спостерігалося зростання обсягів продажів американської зброї на 21 відсоток. «США експортують озброєння як мінімум до 100 країн, що значно більше, ніж у будь-кого з інших країн-експортерів», – зазначають аналітики SIPRI. Друге місце посідає Росія, чия ринкова частка становить 23 відсотки. 

20.02.2017