"Нормандська четвірка": Клімкін запропонував зустрітися військовикам.

 

Міністри закордонних справ країн "нормандської четвірки" закликали припинити залізничну блокаду Донбасу.

 

Про це заявив німецький міністр Зігмар Габріель після зустрічі, що відбулася на полях Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє "Укрінформ".

 

"Ми всі разом закликаємо тих, хто блокує залізничне сполучення, припинити блокаду, оскільки вона завдає шкоди обом сторонам: і тій, хто експортує, і тій, хто потребує електроенергії", – сказав Габріель.

 

Учасники зустрічі обговорили ескалацію напруженості на Сході. Всі сторони погодилися з потребою реалізувати домовленості тристоронньої контактної групи в Мінську, досягнуті два дні тому, щодо повного припинення вогню.

 

Габріель повідомив, що "нормандські" міністри у найближчі тижні зустрінуться ще раз, "щоб підготувати політичний процес, що є найважчим".

 

Міністр закордонних справ Німеччини звернув увагу на те, що політичний процес не можливий без дотримання режиму припинення вогню і відведення важких озброєнь від лінії зіткнення.

 

Обговорювалася тема доступу місії ОБСЄ до всіх територій, а також контролю за відведенням важких озброєнь та місць їх зберігання.

 

За словами Габріеля, досягнуто домовленості про те, що організація Червоного Хреста дістане доступ до полонених.

 

Водночас, міністр закордонних справ Павло Клімкін подав на переговорах пропозицію залучити до роботи "нормандського формату" військовиків. "Я запропонував, щоб у рамках формату зустрілися військові представники, щоб подивилися, що відбувається, в деталях. Реально, як експерти", – розповів Клімкін.

 

Міністр повідомив, що в її фокусі були би питання "вимірювання безпеки". "Перше – припинення вогню, оскільки бойовики, підтримувані Росією, кілька разів порушували перемир'я", – зазначив Клімкін. Українська делегація намагалися зробити все, щоб дати СММ можливість контролювати ситуацію, "зробити так, щоб припинення вогню відбулася не завтра, не післязавтра, не через 3 дні, а саме зараз", сказав міністр.

 

Павло Клімкін додав, що "найважливішим не тільки політично, а й емоційно" є звільнення заручників. У цьому контексті міністр має надію на те, що Червоний Хрест зможе допомогти в пошуках тих, кого українська сторона не може знайти. "Можливо, наступного місяця ми зможемо зробити прорив у питанні доступу Червоного Хреста", – сподівається міністр.

 

Міністр поінформував, що "дорожню карту" мінських домовленостей через обмежений час зустрічі детально обговорити не вдалося, але міністри зійшлися на тому, щоб працювати далі за її логікою. Для Києва важливо, щоб у цю карту "була закладена логіка послідовності та гарантії", позаяк "Росії вже ніхто не довіряє", підсумував Клімкін.

 

19.02.2017