Названо ім'я організатора перевезення фатального «Бука» на Донбас.

Його оприлюднила незалежна експертно-журналістська група Bellingcat, яка в середу, 15 лютого, опублікувала новий звіт з розслідування катастрофи в небі над Донбасом малайзійського Boeing 777, що виконував рейс MH17 у липні 2014 року.

 

 

Як стверджують журналісти-розслідувачі, перевезенням того «Бука» займався відставний російський офіцер Сергій Дубинський, відомий під псевдом «Хмурый». У ЗМІ його ім’я час від часу згадувалося як заступника міністра оборони і командира розвідки самопроголошеної «ДНР».

 

Bellingcat вдалося також з’ясувати, що Дубинський був ветераном бойових дій в Афганістані та Чечні, пізніше служив в 22-й бригаді спецназу Головного розвідувального управління. У відставку він пішов у чині полковника.

 

За даними авторів розслідування, в серпні 2014 року, незабаром після катастрофи рейсу MH17, Дубинському було присвоєно звання генерал-майора самопроголошеної «ДНР». Пізніше в Донецьку він потрапив у скандал, пов’язаний з фінансовими злочинами. Йому довелося спішно виїхати з Донбасу, й зараз він проживає на території Росії. У публікації зазначається, що Дубинський нині веде «досить розкішний, за російськими мірками, спосіб життя.

 

Безпосередніми ж виконавцями транспортування «Бука» експерти Bellingcat називають військовослужбовців 69-ї окремої бригади матеріально-технічного забезпечення збройних сил РФ. Зокрема, Bellingcat вивчила акаунти військовиків цієї бригади в соцмережах і виявила там фотографії, зроблені в Ростовській області. Таймінг знимок узгоджувався з вирахуваним рухом «Бука».

 

Нагадаємо, що Boeing 777 компанії «Малайзійські авіалінії», який летів рейсом з Амстердама до Куала-Лумпура був збитий 17 липня 2014 року неподалік від Донецька. Всі 298 людей, які перебували на борту, загинули. Завершення розслідування щодо МН-17 очікується навесні 2017 року.

 

28 вересня 2016 року міжнародна група слідчих офіційно підтвердила, що Boeing 777 «Малайзійських авіаліній» над Донбасом збили з території, яку контролювали бойовики з ракетної установки «Бук», привезеної з Росії і вивезеної туди після збиття літака.

16.02.2017