Конфлікт між кримськими татарами і підрозділом ЗСУ залагоджено.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що конфлікт між військовиками Збройних сил України та членами громадської організації "Аскер" (на базі котрої формується кримськотатарський батальйон ім. Номана Челебіджіхана) у Чонгарі залагоджено.

 

Про це Чубаров написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Він (конфлікт) і не міг не трапитися, адже невиправдано довго затягнулося прийняття рішення про створення у складі ЗСУ або Національної гвардії окремого кримськотатарського військового підрозділу, в котрому могли би служити громадяни України – мешканці Криму, як кримські татари, так і особи інших національностей", – заявив Чубаров.

 

З його слів, добровольці у складі організації "Аскер" відбували при морі військову підготовку, сприяли прикордонній та митній службам на пунктах перетину адміністративного кордону з Кримом. "Як для однієї, так і для іншої сторони постійний громадський контроль, котрий здійснювало громадське об'єднання "Аскер", був, м'яко кажучи, незручним. "Аскерівці" стали небажаними і для різного кшталту тіньових ділків, котрі налагодили різноманітний незаконний бізнес на адміністративному кордоні", – прокоментував Чубаров.

 

Як писав Z, вночі на 13 лютого на Чонгарі трапився конфлікт між військовиками ЗСУ та кримськотатарськими добровольцями. І Меджліс, і Оперативне командування "Південь" підтвердили факт конфлікту, щоправда, подали різні версії.

 

Зі слів Чубарова, початком інциденту стало "немотивоване і силове зайняття військовослужбовцями облаштованої громадською організацією «Аскер» території, на котрій базуються бійці формованого кримськотатарського батальйону". Натомість прес-служба ОК "Південь" заявила, що конфлікт трапився під час розгортання представниками ЗСУ бойових позицій – коли до солдатів прибули "максимально озброєнні представники незаконного збройного формування". "Враховуючи специфіку підрозділу та умови ситуації, формуванням було затримано, роззброєно і виконанні всі вимоги статутів і інших законодавчих актів стосовно дій у подібних ситуаціях", – ішлося у повідомленні ОК "Південь".

 

Як випливає із відео, поширеного кримськотатарським журналістом Османом Пашаєвим, командир 34-го батальйону 57-ої вибачився перед кримськими татарами за конфлікт і пообіцяв, що солдати відновлять всі об'єкти, пошкоджені вночі.

 

Між тим, прес-офіцер оперативного командування ЗСУ "Південь" Ігор Бірюков заявив у коментарі виданню "Крим.Реалії", що Нацполіція України вилучила у кримськотатарського загону зброю та боєприпаси. "Представниками Національної поліції було вилучено й вивезено звідти незареєстровану зброю цього незаконного збройного формування", – сказав Бірюков.

 

Керівник громадського формування "Аскер" Ленур Іслямов не дав прямої відповіді на питання, чи дійсно у його соратників вилучали зброю. "Якщо маються на увазі всі ці навчальні гранати й усе таке інше, що в нас є, то, напевно, так. У нас є закон України, якщо ви знаєте, за яким трофейну зброю передають батальйонам. Так ось, якщо в нас буде трофейна зброя, вона так само буде передана батальйону, який буде сформований після отримання номера військової частини", – сказав Іслямов.

 

13.02.2017