Батальйон кримських татар мав конфлікт із підрозділом ЗСУ.

 

Вночі на 13 лютого на Чонгарі трапився конфлікт між військовиками Збройних сил України та членами громадської організації "Аскер", на базі котрої формується кримськотатарський батальйон ім. Номана Челебіджіхана.

 

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

Зі слів Чубарова, початком інциденту стало "немотивоване і силове зайняття військовослужбовцями облаштованої громадською організацією «Аскер» території, на котрій базуються бійці формованого кримськотатарського батальйону". Пан Рефат звинувачує солдатів у нищенні споруд добровольців і спробах застосування фізичної сили.

 

Прес-служба Оперативного командування "Південь" наполягає на іншій версії подій, називаючи кримськотатарську організацію "незаконним збройним формуванням".

 

Згідно з офіційним трактуванням, інцидент розпочався в момент, коли представники ЗСУ розгортали бойові позиції – а до них на позиції прибули "максимально озброєнні представники незаконного збройного формування". "Враховуючи специфіку підрозділу та умови ситуації, формуванням було затримано, роззброєно і виконанні всі вимоги статутів і інших законодавчих актів стосовно дій у подібних ситуаціях", – ідеться у повідомленні ОК "Південь".

 

Командування назвало інформацію про напад "фейком", спрямованим на очорнення Збройних сил. "Захисники України не нападають, а виконують завдання з захисту українського народу!", – зазначили у прес-службі.

 

13.02.2017