Лавров наполягає, щоб Україна посилила "особливий статус" областей.

 

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров наполягає на тому, щоб Україна розпочала децентралізацію на рівні реґіонів і посилила "особливий статус" областей – згідно з закликами, котрі низка облрад схвалила на своїх сесіях минулого року.

 

Про це Лавров сказав в інтерв'ю російському телеканалу НТВ.

 

"Я зараз уже не пригадаю точної цифри, та точно не менше третини областей України вже офіційно звернулися до Києва з пропозицією, вимогою перейти на договірні взаємини між областями і центральним урядом. І так тенденції є і в Одеській області, і в Закарпатській області. Тобто це не лише схід і південь, а ще і захід", – сказав російський міністр.

 

Сергій Лавров додав, що для Закарпаття ця тема є особливо важливою. "Коли ми були у Будапешті у складі делеґації президента Путіна, наші угорські колеги висловлювали серйозну стурбованість становищем угорської меншини у Закарпатті. Говорили про те, що ця меншість виживає, по суті, винятково завдяки гуманітарній допомозі з боку Угорщини", – додав міністр.

 

Згідно з підрахунками українського експерта із місцевого самоврядування Анатолія Ткачука, у 2016 році відрзі 7 обласних рад схвалили звернення до президента та прем'єр-міністра щодо необхідності укладання договорів про розподіл повноважень між Кабінетом міністрів України, обласними державними адміністраціями та обласними радами. Заяви приймалися з ініціативи партії "Батьківщина".

 

"Новий-старий план Росії щодо федералізації, а точніше розчленування України, знову виноситься в площину міжнародних переговорів щодо вирішення конфлікту на Донбасі. Тепер для примушування України до федералізації Кремль отримав нові «убойні» аргументи – цього просять сім українських областей, з різних українських регіонів! Хочеться запитати сьогодні депутатів обласних рад, які ініціювали ці рішення: «Ви робили це за підказкою Лаврова? По своїй дурості? По партійному примусу?»", – прокоментував Ткачук на своїй сторінці у Facebook.

 

13.02.2017