Парубій зареєстрував закопроект про мову засідань ВР.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зареєстрував проект змін до реґламенту ВР, котрі передбачають ведення засідань українською мовою.

 

Проект №6059 зареєстровано 8 лютого – у день, коли Парубій почав переривати російськомовні виступи у парламенті.

 

Спікер пропонує внести зміни до статті 2 реґламенту: "Засідання Верховної Ради, комітетів Верховної Ради, тимчасових спеціальних комісій чи тимчасових слідчих комісій Верховної Ради ведуться державною мовою. Переклад виступів глав іноземних держав, глав парламентів іноземних держав, глав дипломатичних представництв іноземних держав, інших офіційних осіб іноземних держав та офіційних осіб міжнародних організацій державною мовою, у разі необхідності, забезпечує апарат Верховної Ради".

 

Дотеперішня редакція реґламенту покликається на те, що "мова ведення засідань Верховної Ради України визначається статтею 9 закону України "Про засади державної мовної політики" – тобто законом Ківалова-Колесніченка. А в тому законі читаємо, що "засідання Верховної Ради України, її комітетів і комісій ведуться державною мовою", але "промовець може виступати іншою мовою". "Переклад його виступу на державну мову, у разі необхідності, забезпечує апарат Верховної Ради України", – пишеться у законі про реґіональні мови.

 

У пояснювальній записці Парубій зазначає, що згідно з Конституцією державною мовою в Україні є українська мова, а також – мова офіційного спілкування посадових і службових осіб при виконанні ними службових обов'язків, мова в роботі і в діловодстві органів державної влади, місцевого самоврядування, а також у навчальному процесі в державних і комунальних навчальних закладах України. "Відтак, зважаючи на триваюче конституційне провадження у справі встановлення конституційності Закону України «Про засади державної мовної політики», цей законопроект розроблений і подається з метою забезпечення дотримання при здійсненні Верховною Радою України, її органами своїх функцій тих конституційних положень прямої дії, що безпосередньо стосуються діяльності законодавчого органу державної влади", – пояснює Парубій.

 

На засіданні ВР у середу Андрій Парубій тричі переривав виступи народних депутатів від "Опозиційного блоку" (Наталія Королевська, Олександр Долженков, Павло Матвієнков) через те, що вони мовили російською.

 

"Колеги, я хочу наголосити. Мені було звернення стосовно мововедення і чітко зазначено: засідання Верховної Ради України, її комітетів і комісій ведуться державною мовою. І написано: промовець може виступати іншою мовою, якщо переклад його виступу на державну мову забезпечує апарат Верховної Ради України", – казав Парубій.

 

Спікер додав, що наразі у сесійній залі немає механізму забезпечення такого перекладу. Він пообіцяв проконсультуватися із сесійною залою про те, як діяти у подібних ситуаціях.

 

09.02.2017