Правоохоронці припускають, що вбивство Шеремета було політичним.

 

Українські слідчі не виключають версію політичного вбивства журналіста "Української правди" Павла Шеремета з російським слідом. 

 

Про це заявив на прес-конференції міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, інформує УНІАН.

 

"Результати досудового розслідування умисного вбивства Павла Шеремета на даному етапі дозволяють припустити, що цей злочин ретельно підготовлено групою осіб як замовне вбивство. Слідство не виключає версію замовного політичного вбивства, замовлення на яке надійшло саме з Російської Федерації", – заявив Аваков.

 

Слідство продовжує розглядати чотири версії вбивства журналіста, але версія професійної діяльності є пріоритетною. "Як вже неодноразово повідомлялося, слідство від самого початку розглядало чотири основні версії мотивів злочину, і всі вони, як і раніше, залишаються у розробці. У тому числі окремим блоком ми виділяємо блок, і слідством вивчається журналістська і опозиційна діяльність Павла Шеремета в Росії і Білорусі", – прокоментував Аваков.

 

Начальник головного слідчого управління Нацполіції Олександр Вакуленко підтвердив: "Дійсно, говорячи про версії, слідство розглядає перш за все професійну діяльність в Україні". Водночас він додав, що заслуговують на увагу ті журналістські розслідування Шеремета, які не були завершені.

 

"Також розглядається версія: професійна діяльність журналіста за межами України. Всім відомо, що публікації Шеремета як журналіста та випуск його програм мали критичний характер до чинної влади як в Республіці Білорусь, так і в Російській Федерації", – сказав Вакуленко.

 

"Критичні виступи і озвучення позиції щодо експансії Російської Федерації в Чечні, Грузії та Україні розглядаються також як версія професійної діяльності журналіста за межами України", – додав слідчий.

 

Також Вакуленко звернув увагу на версії, котрі неодноразово озвучувалися раніше, які стосувалися "помилки в об'єкті" і "конфліктних ситуацій в особистому житті". "Хочу сказати, що за час розслідування останні дві версії відпрацьовані і на сьогоднішній день вони не є пріоритетними у слідства. В першу чергу, розглядається пріоритетною все ж таки версія професійної діяльності Шеремета як журналіста як на території України, так і за її межами", – підкреслив Вакуленко.

 

Зі слів Авакова, за період слідства проведено низку слідчих дій, опитано тисячу осіб, продовжують вивчатися 150 террабайтів відеозаписів із камер спостереження, обробляються сотні тисяч з'єднань мобільного зв'язку.

 

Наразі у кримінальному провадженні щодо вбивства Шеремета підозрюваних немає. “Якщо ми говоримо про підозрюваних, то на сьогоднішній день жодній особі не винесено і не оголошено про підозру”, – поінформував Вакуленко.

 

Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня внаслідок вибуху у власному автомобілі. Того ж дня правоохоронці заявили, що йдеться про вбивство. Невдовзі оприлюднили відео, на котрому видно, як пара – чоловік і жінка – вночі на 20 липня закладають під автівку, котрою користувався Шеремет, вибухівку.

 

08.02.2017