На Львівщині очікують вірус кору з Румунії.

 

Через епідемію кору в Румунії, де в 34 округах захворіли 2,5 тисячі людей, а 14 хворих померли, на мешканці Галичини також може очікувати її спалах. До того ж, епідемії спалахують циклічно, а на Львівщині востаннє така спостерігалась у 2012 році. Про це пише лікар-епідеміолог відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Олена Баворовська у ЛГ.

 

За даними ВООЗ та ЮНІСЕФ Україна має найнижчі показники охоплення щепленнями серед усіх європейських країн та одні з найнижчих у світі, тому медики закликають, допоки не пізно, вакцинуватись від кору.

 

Вірус кору уже шириться Україною і, за прогнозами, на Львівщину може примандрувати найближчим часом. За інформацією ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України», в Івано-Франківській області наприкінці минулого року вже було зареєстровано 56 випадків, з них 35,8% хворих не були вакциновані. За останніми даними Центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України, у 6 регіонах спостерігається зростання показників захворюваності на кір: Івано-Франківській (78 випадків), Одеській (6 випадків), Львівській (5 випадків), Чернівецькій (3 випадків), Дніпропетровській (2 випадки), Кіровоградській (1 випадок).

 

Кір залишається однією з основних причин смерті серед дітей раннього віку в усьому світі. Він може викликати серйозні ускладнення, як-от пневмонія (запалення легенів), менінгіт (запалення мозкових оболонок), енцефаліт (запалення мозку). Вони нерідко закінчуються смертю.

 

Вірус кору зазвичай передається через прямий контакт, а також повітряним шляхом, він інфікує слизову оболонку, а потім поширюється організмом. Заразитися ним можна під час розмови, при кашлі, чханні. Для цього достатньо лише кілька хвилин постояти поруч із хворим.

 

Кору притаманна циклічність, коли пік захворюваності повторюється через кожні 5-6 років. Останній пік захворюваності на Львівщині був у 2012 році, тоді на цю недугу захворіло понад 3 тис. людей (2013-го було 167 випадків, у 2014-му – 36, 2015-му – 3, торік – 5). Тож цього року ризик поширення хвороби є надто високим. Аналіз захворюваності на кір показав, що 60% хворих не мали щеплення проти цієї інфекції.

 

Діти віком від 1 до 6 років отримують у плановому порядку щеплення вакциною проти кору, епідпаротиту і краснухи. Якщо з різних причин діти у цьому віці не були вакциновані, то вони можуть отримати щеплення в будь-який час. Дорослі особи до 35 років також можуть вакцинуватися. Захищеною є людина, яка отримала дві дози вакцини проти кору. Мінімальний інтервал між щепленнями становить 30 днів.

 

Торік у Львівській області проти кору, краснухи та епідпаротиту вакцинували 9 838 дітей віком до року (35,8%), 3460 дітей віком від року (19%), 8 521 дитину віком 6 років (30,9%) і 1807 осіб віком від 7 років.

07.02.2017