Антикорупційне бюро затримало керівника підприємства, спорідненого з Мартиненком.

 

Національне антикорупційне бюро України викрило корупційну схему в ПАТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" і затримало в.о голови правління ОГХК.

 

Очільник товариства може бути причетний до завдання збитків ДП на понад 300 млн. грн., ідеться у повідомленні НАБУ.

 

Як уточнив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, разом із керівником затримано колишнього заступника директора з комерційних питань та начальника відділу продажу. Їх підозрюють у зловживанні службовим становищем, вчиненого організованою групою осіб, з метою отримання неправомірної вигоди, "шляхом організації систематичного продажу через підконтрольні іноземні компанії-посередники іноземним суб’єктам господарювання продукції ДП «ОГХК» за заниженими цінами".

 

Холодницький стверджує, що топ-менеджери державного підприємства організували схему незаконного збагачення за рахунок ресурсів, котрі є державною власністю. Зокрема, зазначає антикорупційний прокурор, упродовж 2015-2016 років учасники схеми налагодили реалізацію титанової та титановмісної сировини (ільменітового, рутилового, цирконового концентратів), що видобувалась державним підприємством, за заниженими цінами двом іноземним (насправді – підконтрольним) фірмам, котрі відтак реалізовували цю продукцію уже за ринковими цінами.

 

"Вміло замаскована під законну зовнішньо-економічну господарську діяльність злочинна схема працювала практично без збоїв упродовж 2015-2016 років і дозволила зловмисникам незаконно збагатилася на суму понад 13 млн. доларів США, а державне підприємство, яке належить до переліку об'єктів державної власності, котрі мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави від таких оборудок, зазнало суттєвих збитків", – поінформував Холодницький на своїй сторінці у Facebook.

 

Згідно з інформацією державного реєстру юридичних осіб, в.о. керівника Об’єднаної гірничо-хімічної компанії є Руслан Миколайович Журило. Компанія належить до відання Міністерства економічного розвитку та торгівлі.

 

Колишній міністр економіки Айварас Абромавичус вимагав відставки Журила, стверджуючи, що до нього "є багато питань".

 

У листопаді 2015 року народний депутат Сергій Лещенко звинуватив ОГХК в збитковому продажі продукції австрійській компанії Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG, стверджуючи, що ця фірма є "прокладкою", пов'язаною із Миколою Мартиненком, одним із колишніх лідерів партії "Народний фронт".

 

Мартиненко підтверджував своє знайомство з Журилом, але не визнав інформацію про наявність схеми.

 

26.01.2017