Гройсман нагримав на Омеляна під час суперечки про "Укрзалізницю".

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду висловив цілковиту підтримку голові правління «Укрзалізниці» Войцеху Бальчуну й оголосив прочухана міністрові інфраструктури Володимиру Омеляну в момент, коли той висловлював критику у бік керівництва державного залізничного підприємства.

 

"Для мене важливо, щоб українська залізниця була успішною. Я думаю, це те, що має нас об'єднувати. А перетворювати це все в "ти сказав те, я сказав те" можете десь в апараті міністра – займатися сварками. В уряді цим займатися не треба", – сказав Гройсман, згідно з повідомленням Цензор.НЕТ.

 

Під час перепалки між Омеляном і Бальчуном прем’єр-міністр закликав диспутантів публічно оголосити про свій досвід у залізничній галузі. Бальчун мав змогу похвалитися, що працював у керівництві авіаційної компанії Lot, а потім – у департаменті вантажоперевезень PKP, натомість Омелян згадав про чиновницьку роботу у Кабміні.

 

"Тобто ви не мали стосунку і у вас, на жаль, немає експертних знань щодо залізниці, – став на бік поляка Володимир Гройсман. – Я хотів би підкреслити, що міністр – це серйозна особистість, яка повинна допомогти, підтримати і привести до успіху. Міністр не може собі дозволяти особистих стосунків щодо підлеглих. Я не хотів би, щоб особисті стосунки ставали запорукою успіху української залізниці".

 

Прем’єр-міністр також висловив задоволення підсумками 2016 року на залізниці. "Не встиг Бальчун приступити до роботи, як йому накинули на голову проблеми 20 років про те, що немає вагонів. Що, вони за 2 місяці зникли? Я думаю, раніше… А сварки залишайте вдома. Коли виходите з дому на роботу – сварки на поличку поклали, попрацювали конструктивно, повернулися додому, і бажано, щоб сварки викинули у вікно", – звернувся Гройсман до Омеляна.

 

"Українська правда" деталізує, що під час перепалки з Бальчуном Володимир Омелян закинув голові "Укрзалізниці" провал на юридичному напрямку та підтримку тіньових переговорів із галузевим бізнесом.

 

"По судово-позовній роботі – призвело до того, що за останні кілька місяців "Укрзалізниця" програла судів на близько 2 мільярда гривень", – поскаржився Омелян. "У мене питання до пана Бальчуна також: як працюється з паном Михальчуком? Наскільки добре підтримує пан Дубневич? Втрата від корупційних дій на 1 мільярд гривень у 2016 році. Це звідки? Хто ці особи? Чим займаються заступники регіональних залізниць з питань реформи, з питань корупції?", – обурився міністр.

 

Володимир Омелян зазначив, що кадрові призначення – "божевільні". "Це не іграшки. Це не компанія з виробництва велосипедів", – додав міністр.

 

Очільник міністерства передав Гройсману збірку фактів про проблеми в "Укрзалізниці". Прем’єр був скептичний. "Я би попросив: може, передайте в НАБУ краще? Щось ви так довго приховували цю інформацію", – цідив голова уряду.

 

Натомість Войцех Бальчун прилюдно сказав, що некомфортно чується "у такому щоденному діалозі з міністром". Голова "УЗ" сказав, що не відповідає за всі судові справи, котрі отримав у спадок, – "ці справи вже програні у всіх інстанціях". Також Бальчун визнав, що спілкується з нардепом Ярославом Дубневичем, адже той очолює парламентський комітет з транспорту.

 

25.01.2017