Індекс сприйняття корупції: Україна застрягла біля Росії та Ірану.

 

У світовому Індексі сприйняття корупції (СРІ) за 2016 рік Україна отримала 29 балів зі 100 можливих. Відтак у всесвітньому рейтингу, котрий укладає організація Transparency International, Україна посідає 131 місце зі 176 країн; цю сходинку також ділять Казахстан, Росія, Непал та Іран.

 

Про це йдеться у повідомленні "Transparency International Україна".

 

В індексі Україна отримала на 2 пункти більше, ніж торік, проте цього, згідно з висновком "Трансперенсі", "недостатньо для країни, влада якої назвала боротьбу з корупцією головним пріоритетом".

 

"Покращенню нашої позиції у світовому рейтингу сприяло просування антикорупційної реформи, проте відсутність дієвої судової системи та фактична безкарність корупціонерів не дає Україні зробити потужний ривок уперед і подолати 30-бальний бар’єр, що зветься «ганьбою для нації»", – висновують у TI-Україна.

 

У структурі індексу найбільше балів для України принесло дослідження World Justice Project Rule of Law Index. Показник нашої держави в ньому виріс на +10 балів у порівнянні з минулими роками. Це зумовлене зменшенням використання службового становища в органах виконавчої влади (показник покращився на 14%), у поліції та збройних силах (показник покращився на 6%), але в судовій гілці влади ситуація залишилася такою ж, що і за часів режиму Януковича. Про цю саму проблему свідчить і дослідження World Competitiveness Yearbook, яке принесло цього року Україні +3 бали.

 

Велику роль громадянського суспільства у втіленні демократичних перетворень відзначає дослідження Freedom House Nations in Transit, цього року воно принесло Україні +4 бали. Підзвітність державних закупівель завдяки системі ProZorro, державне фінансування партій, перші розслідування НАБУ, участь громадськості в антикорупційних реформах – саме ці зміни експерти назвали найголовнішими.

 

"Найбільшими викликами дослідження визнало слабкість інституцій, які мають забезпечувати верховенство права, надмірну зарегульованість економіки та зосередження влади в руках олігархічних кланів", – додають у "Трансперенсі".

 

Негативними оцінками Україну нагородили дослідження World Economic Forum Executive Opinion Survey (-1 бал) та Economist Intelligence Unit Country Risk Ratings (-2 бали). Бізнес побачив значну корупцію при розподілі державних коштів, а судову систему визнав нездатною зашкодити цьому.

 

"За останні роки Україна пройшла багато випробувань і досягла певних позитивних змін на рівні розкриття публічних фінансів, нетерпимості населення до корупції, нового антикорупційного законодавства. Але безкарність, яку досі відчувають корупціонери, зводить нанівець позитивні досягнення і не дає реформі відбутися. Відсутність результатів з повернення коштів режиму Януковича і його соратників – яскраве свідчення цього. Якщо не відбудеться реального очищення системи правосуддя, ми не зможемо розімкнути коло безкарності і перейти на якісно новий рівень. Покращення СРІ неможливе без прозорої, справедливої судової системи, яка буде надійною для інвесторів та бізнесу", – прокоментував виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

 

25.01.2017