Порошенко закликав президента Фінляндії не погоджуватися на Nord Stream 2.

 

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що підстав для зняття санкцій проти Росії немає.

 

Про це Нііністьо сказав на прес-конференції після зустрічі з президентом України Петром Порошенком, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Для скасування санкцій мусить бути виконання мінських угод. Санкцій було вжито не через питання тероризму, вони були запроваджені після анексії Криму та виникнення ситуації на Донбасі. Не бачу жодного зв'язку та не вірю, що Сполучені Штати змінять своє рішення", – зазначив Нііністьо.

 

Коментуючи заяви нового президента Дональда Трампа про можливість послаблення санкцій, Нііністьо зауважив, що це не тверда заява, адже "США – це традиційно стара демократія", а "ті ідеї, на яких вона побудована, – дуже стабільні".

 

Водночас Нііністьо підкреслив, що санкції США і ЄС не доцільно ототожнювати, адже США ухвалюють самостійне рішення, як і країни Унії. "Як член ЄС Фінляндія поважає рішення Європейського Союзу, оскільки ми одні з тих, хто їх ухвалює", – зауважив президент.

 

Господар дипломатичного заходу наголосив, що під час спілкування з Петром Порошенком сторони впевнилися у спільному розумінні та сприйнятті Європейського Союзу та його діяльності і готові ділитися своїми знаннями.

 

Нііністьо висловив підтримку мінським угодам, зазначивши, що вони є потрібними, аби нормалізувати життя в Україні "та в Європі також". "Фінляндія готова допомагати і робити все можливе, що стосується мінських угод", – додав президент.

 

Саулі Нііністьо підкреслив, що Фінляндія підтримує євроінтеграційні прагнення України, її суверенітет та територіальну цілісність і засуджує нелегальну анексію Криму Росією.

 

Президент Порошенко, дякуючи колезі за підтримку, зазначив, що Україна та Фінляндія тісно пов’язані не лише столітньою традицією співпраці і спільними цінностями, а й досвідом протистояння зовнішньому агресору. Президент зауважив, що нині в Україні дуже популярна історична постать маршала Карла Маннергейма, який є зразком служіння Батьківщині. "Ви найкраще за всіх розумієте Україну. Надзвичайно важливим таке розуміння є сьогодні – в умовах продовження гібридної війни Росії проти України", – сказав Порошенко.

 

Президент повідомив, що під час переговорів висловив повну готовність приєднання України до діяльності Центру з протидії гібридним загрозам у Гельсінкі. "Щодня долаючи гібридну загрозу, на жаль, Україна отримує чи не найкращий досвід в світі", – ствердив Порошенко.

 

Частину перемовин сторони присвятили питанням енергетики. Зокрема, сторони підписали міжурядовий меморандум у сфері енергозбереження і підвищення енергоефективності. Голова держави зазначив, що Україна розраховує на принципову позицію Фінляндії щодо проекту Nord Stream 2. "Так звана комерційна привабливість цього проекту несе в собі низку політичних ризиків", – підкреслив президент.

 

24.01.2017