Попередній уряд Польщі планував подружитися з Росією за рахунок України.

 

Принаймні про це свідчить таємний документ МЗС Польщі, датований четвертим березня 2008 року. Документ оприлюднив нинішній очільник відомства Вітольд Ващиковський.

 

 

Під документом, який називається «Тези про політику Польщі щодо Росії і України», стоїть підпис голови департаменту східної політики Міністерства закордоних справ Польщі Ярослава Браткевича. 2008 року доступ до нього мали тільки чотири особи, серед котрих був тодішній шеф польської дипломатії Радослав Сікорський – повідомила польська інформаційна аґенція PAP.

 

У документі мовиться, зокрема, що «можливості експансії Росії в політичному та економічному сенсі – а вже тим більше військовому – досить обмежені, оскільки натикаються на поважні перешкоди в країнах СНД, таких як Україна чи Грузія».

 

«Якщо не торкатися величезних економічних інтересів Польщі в Росії, які стосуються не тільки енергетики, що відіграє важливу роль у відносинах Польщі з Росією та Європою, а також взаємних культурних та інтелектуальних інтересів, варто звернути увагу, що жвавий діалог з Росією є великою політичною цінністю для Польщі», – йдеться в тексті.

 

«Ця записка була початком покидання проукраїнської політики на користь політики проросійської. В авторів не було жодних ілюзій щодо успіху, але вони визнали, що проросійськість буде своєрідним інструментом, викрутасом у відносинах із Заходом, таким способом хотіли здобути більше визнання на Заході», – заявив міністр Вітольд Ващиковський, репрезентуючи документ. Як він зазначив, саме тоді польський істеблішмент «почав відходити від політики Ґєдройця, хоч сьогодні це закидають нинішньому урядові».

 

 «Записка сповнена неправди, хибних оцінок, вона свідчить про те, що вирішено відійти від реалізації польських інтересів на Сході. Україні не запропонували шляху інтеграції з ЄУ, а лише квазі-інституційні зв’язки із Заходом, фіктивну інтеграцію. Автори записки дуже негативно оцінили ситуацію в Україні, помічаючи постсовєтизм, корупцію, існування кланів, непрозорість політичного процесу. В є цьому багато рації, але цього всього не помічено у випадку Росії. Україну стигматизують, а Росію репрезентують як країну, котра не загрожує, є резервуаром сировини, має бажання співпрацювати», – так оцінив документ керівник МЗС Польщі.

 

Ващиковський назвав у документі «абсолютно хибним» твердження про те, що Росія не буде схильною взяти на себе ризик зіткнення з об’єднаною Європою і Заходом. «Уже за кілька місяців ми мали Грузію, а тепер уже три роки – війну в Україні», – нагадав міністр.

 

Вітольд Ващиковськ запевнив, що хоч він у березні 2008 року й був віце-міністром закордонних справ, проте його жодним чином не повідомили про існування документа. 

24.01.2017