ЦРУ США має нового директора.

Американський Сенат затвердив керівником розвідувального відомства 52-річного Майка Помпео.  Він заступить на цій посаді представника Демократичної партії Джона Бреннана.

 

 

Кандидатуру Помпео підтримали 67 сенаторів, 30 членів палати проголосували проти – повідомило видання Washington Post. Майже всі сенатори, котрі виступили проти його призначення, належать до Демократичної партії.

 

В ході сенатських слухань 12 січня Помпео заявляв, що буде виступати проти спроб відновити жорстокі методи допиту підозрюваних в тероризмі, а також назвав переконливими докази  розвідслужб про те, що російські гакери могли втручатися у вибори президента США.

 

Майк Помпео закінчив 1986 року легендарну Військову академію США у Вест-Пойнті. До 1991 року він  служив в армії Сполучених Штатів.  Потім зайнявся власним бізнесом – заснував компанію Thayer Aerospace. 1994 року він отримав ступінь доктора права в Гарвардському університеті. З 2011 року Помпео як член Республіканської партії репрезентує штат Канзас у Палаті представників США..

 

18 листопада стало відомо, що конгресмен Помпео прийняв пропозицію президента-електа Дональда Трампа очолити ЦРУ. «Він був єдиним хлопцем, котрого я розглядав для цієї роботи», – зізнався пізніше Пізніше Трамп.

 

Майк Помпео отримав пропозицію від Трампа попри те, що під час праймеріз підтримував тодішнього суперника вже чинного президента США – сенатора від Флориди Марко Рубіо.

 

Також Помпео є затятим критиком укладеної адміністрацією Барака Обами ядерної угоди з Іраном. Окрім того, він рішуче виступав проти закриття в'язниці Гуантанамо.

 

За кілька годин до затвердження директора ЦРУ комітет Сенату США у закордонних справах таки схвалив кандидатуру колишнього глави нафтогазової корпорації ExxonMobil Рекса Тіллерсона на посаді державного секретаря. Це рішення було ухвалено після бурхливих дебатів з мінімальною перевагою голосів. Тіллерсона підтримали 11 членів комітету, проти виступили 10 осіб. Тепер кандидатуру Тіллерсона повинна затвердити вся верхня палата парламенту, йому потрібно набрати просту більшість голосів. Проте, як зазначають експерти, тепер це рішення радше буде формальністю.

24.01.2017