Російська артилерія обстрілювала Україну з території РФ – доводить Bellingcat.

Дані, наведені в доповіді міжнародної групи розслідувань, стосуються літа 2014 року.

 

 

Нова доповідь незалежної експертно-журналістської групи Bellingcat під назвою «Неоголошена війна Путіна влітку 2014 року. Російська артилерія б'є по Україні», була опублікований в середу, 21 грудня. У документі зазначається, що у вказаний період артилерійські підрозділи російської армії щонайменше в 150 випадках відкривали вогонь по цілях на території України.

 

Експерти Bellingcat виявили на території України 408 точок враження від артилерійських ударів, вчинених з території Росії. 127 з них зафіксовані в трикілометровій зоні від кордону.

 

Загалом же через російсько-український кордон влітку 2014 року було випущено тисячі снарядів, сліди від розривів яких можна спостерігати і в Донецькій, і Луганській областях.

 

«З огляду на частоту, поширення і кількість артилерійських ударів, розслідуванню яких присвячена доповідь, неможливо ставитися до цих подій як до випадковостей або дій одиночних підрозділів. Ці атаки можуть трактуватися лише як факт військових дій Російської Федерації проти України», – наголошується в доповіді.

 

Експерти Bellingcat також зазначили, що наявні у них свідчення участі російських військовиків і використання російської техніки на сході України виключають доцільність вживання таких термінів, як «громадянська війна» або «внутрішній конфлікт», щодо даних подій.

21.12.2016