МВФ і Велика сімка схвалили націоналізацію "Приватбанку".

 

Міжнародний валютний фонд привітав рішення українського уряду націоналізувати "Приватбанк".

 

Про це йдеться у заяві голови МВФ Крістін Лаґард, поширеній прес-службою фонду.

 

“Рішення українського керівництва націоналізувати "Приватбанк" – це важливий крок на шляху зміцнення фінансової стабільності. Це рішення було прийняте з метою забезпечення безперебійної роботи банку, зважаючи на його системну роль у фінансовій системі України, а також у зв'язку з недостатніми зусиллями щодо зміцнення достатності капіталу в останні місяці", – заявила Лаґард.

 

"Дуже важливо, щоб всі банки, котрі працюють в Україні, відповідали належним вимогам для підтримки суспільної довіри до банківської системи і зміцнення здатності банків підтримувати розвиток, потрібний для процвітання українського народу", – зазначила керівник МВФ.

 

"Зараз важливо, що процес націоналізації супроводжувався наполегливими зусиллями для максимального погашення кредитів, а також призначення незалежної управлінської команди, щоб відновити життєздатність банку, зводячи до мінімуму витрати для держави і платників податків згідно з чинним законодавством і найкращою міжнародною практикою", – зазначила Лаґард.

 

МВФ запевняє, що надалі підтримувати Україну в її зусиллях "збудувати міцні інституції, підвищити прозорість та налагодити хід структурних реформ".

 

Посли країн "Великої сімки" теж дали позитивну оцінку націоналізації "Приватбанку".

 

"Ми вітаємо та схвалюємо діяльність голови Національного банку України, прем’єр-міністра, міністра фінансів та президента за їхню провідну роль та постійні зусилля з очищення банківського сектору та стабілізації економіки, – ідеться у заяві, поширеній посольством Японії. – Рішення уряду націоналізувати "Приватбанк" – важливий та необхідний крок у цьому процесі, який допоможе забезпечити дотримання єдиних регуляторних економічних нормативів усіма банками України".

 

"Це зробить банківський сектор сильнішим та більш стійким. Націоналізація – це також механізм, за допомогою якого Уряд України може гарантувати захист внесків домогосподарств та законного бізнесу та забезпечити безперешкодний доступ клієнтів "Приватбанку" до банківських послуг. Очищення банківського сектору України – це важлива складова більш широких зусиль із проведення реформ", – зазначають посли G7.

 

19.12.2016