Польська поліція стягає до Варшави додаткові сили на тлі акції протесту.

 

Зранку в  суботу, 17 грудня, польські правоохоронці застосувала сльозогінний газ, намагаючись відтіснити від будівлі Сейму демонстрантів, котрих там зібралося кілька тисяч.

 

 

Протестувальники  перешкоджали від'їзду автомобіля з лідером правлячої націонал-консервативної партії «Право і справедливість» (ПіС) Ярославом Качинським. Про це опозиційний депутат Єжи Мейштович заявив в ніч на суботу, 18 грудня, в ефірі польського телеканалу TVN24.

 

Автомобіль з Качинським їхав від парламенту в супроводі машини прем'єр-міністра Польщі Беати Шидло і кількох інших машин. Раніше на брифінгу Качинський звинуватив опозиціонерів у тому, що вони ініціювали безлад на вулицях Варшави, оскілки «агресивно налаштовані проти закону, який передбачає зниження пенсій екс-співробітникам служб безпеки часів ПНР».

 

Депутати від опозиції, своєю чергою, стверджують, що протест їхній спрямований проти порушень Конституції, проти обмежень роботи журналістів у приміщенні парламенту, а також проти голосування щодо держбюджету на 2017 року, вважаючи його в даних умовах незаконним.

 

У п’ятницю ввечері, 16 грудня, близько 30 опозиційних депутатів блокували трибуну нижньої палати польського парламенту. Після кількагодинної перерви провладна частина депутатів зібралася у Колонній залі Сейму, де продовжила роботу і ухвалила бюджет на 2017 рік. Опозиціонери вважають, що голосування було нелегальним. 

 

Перед Сеймом Республіки Польща – на знак солідарності – зібралося кілка тисяч протестувальників, здебільшого члени та прихильники Комітету Оборони Солідарності (КОС). Акція протесту тривала цілу ніч і продовжилася в суботу зранку. Протестувальники перекрили виходи з будівлі, скандуючи: «Конституція!», «Вільні ЗМІ!» і «Ви не вийдете звідси до Різдва!». Вони тримали в руках польські прапори, з'єднані з прапорами Європейської Унії. 

17.12.2016