Рятівна археологічна служба взялась за дослідження Чорної кам’яниці.

 

У листопаді археологи НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України розпочали дослідження Чорної кам’яниці – пам’ятки архітектури національного значення на площі Ринок у Львові. Роботи відбуваються на замовлення Львівського історичного музею в рамках проекту реставрації пам’ятки, інформує прес-служба РАС.

 

Завдання археологів – з’ясувати стан збереження фундаментів будинку та простежити його історію у різні часи. Цього року фахівці заклали археологічні розкриття у внутрішньому дворику будинку. Найбільш рані матеріали, які вдалось виявити, – це фрагменти керамічного посуду, що датується кінцем ХІІІ - XIV століттям. У наступному році співробітники «Рятівної археологічної служби» дослідять значну частину внутрішнього дворику, що, ймовірно, дасть більше інформації як про саму будівлю, так і про давнє заселення цієї ділянки.

 

Як повідомляв Z, Львівський історичний музей виграв ґрант Посольського фонду США збереження культурної спадщини на реставрацію унікальної будівлі. За 3 роки одну з найзнаковіших історичних пам’яток Львова мають відновити. 

 

За гроші ґранту планують укріпити та зробити гідроізоляцію фундаментів, стін, відновити чільний та внутрішній фасади будівлі, частину даху й інтер’єрів першого поверху, впорядкувати внутрішнє подвір’я, створити умови для експонування колекції архітектурних і скульптурних деталей з фондів Львівського історичного музею.

 

Будинок на пл. Ринок, 4 – унікальна пам’ятка архітектури, житловий будинок (охоронний №326/3), так звана «Чорна Кам’яниця». Це один із найкращих зразків міщанського будівництва епохи Ренесансу. Вона входить до Ансамблю історичного центру Львова, який 1998 року включений до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Будівля зведена 1588—1589 роках і впродовж XVII—XIX століть неодноразово перебудовувалася.

 

 

13.12.2016