Депутати просять надати капеланам статус учасника бойових дій.

 

Депутати Івано-Франківської обласної ради сьогодні, 9 грудня, ухвалили звернення до президента України, голови Верховної Ради і прем’єр-міністра щодо прирівняння статусу військових капеланів, які здійснюють діяльність у районі конфлікту на Донбасі, до статусу учасника бойових дій, інформує Радіо Свобода.

 

Депутати вважають несправедливим те, що законом України від 7 квітня 2015 року капелани не включені до переліку осіб, яким надається такий статус. Тому вони вимагають на законодавчому рівні врегулювати питання соціального захисту священнослужителів, які здійснюють душпастирську діяльність в районі бойових дій.

 

На думку депутатів, таке рішення «дозволить бодай на мінімальному рівні гарантувати військовим капеланам, їх родинам передбачуваний державою соціальний захист, пам’ятаючи про вікопомний постулат – «заберіть у війська душу, і воно втратить тіло».

 

«Військові капелани не лише здійснюють душпастирську опіку військових, а й волею обставин активно долучаються до загальнонаціонального волонтерського руху, допомагають пораненим, сприяють реабілітації демобілізованих», – ідеться у зверненні.

 

За звернення проголосували 70 депутатів.

 

Як повідомляв Z, у листопаді таке рішення про звернення ухвалила Львівська обласна рада.

09.12.2016