Кінець безвезіння

Європейський Союз подолав останню перепону, що блокувала надання Україні безвізового режиму, — керівні інституції Унії, Європейський парламент і Рада ЄС, завершили внутрішні дебати щодо призупинення безвізових режимів з третіми країнами. Тож 8 грудня комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) затвердив проект акту на своєму засіданні. «Ми вже майже там», — прокоментував президент Європейської ради Дональд Туск.

 

 

Одразу після остаточного схвалення механізму призупинення (suspension mechanism), ймовірно, вже наступного тижня, європейські інституції розпочнуть тріалог щодо надання безвізового режиму Грузії. Україна стоїть трохи віддаля від Сакартвело, втім лідери європейських інституцій закликають якомога швидше почати також і «український» тріалог. Експерти припускають, що Україна не наздожене Грузію, однак таки в січні може отримати фінальне рішення у своїй довготривалій «безвізовій» епопеї.

 

«Путівка» не назавжди

 

Згідно з нормами проекту про suspension mechanism, безвізовий режим можуть призупинити за декількох обставин: суттєвого зростання числа громадян третьої країни, котрі порушили правила в'їзду до ЄС або перевищили термін перебування (слушно нагадати, що безвізовий режим — це не довговічна «путівка», а дозвіл на перебування в країнах Шенґенської зони на 90 днів протягом піврічного терміну); відчутного збільшення необґрунтованих запитів про притулок; низької співпраці країни у питаннях реадмісії міґрантів; а також за умови, що громадяни певної країни становлять загрозу для безпеки держав-членів ЄС.

 

Право ініціювати призупинення безвізового режиму для країн-порушників матиме Європейська комісія. Перша «дискваліфікація» триватиме 9 місяців. Якщо за той час держава не впорається з оголошеними проблемами, то безвізовий режим призупинять ще на 18 місяців. Раніше в ЄС існував подібний механізм, проте ним було передбачено тривалішу й більш утруднену процедуру.

 

Нові правила призупинення безвізового режиму не мали би страшити громадян України. Принаймні засадничо їх замислювалося як загорожу від неконтрольованої міґрації з Туреччини, а не з України. Втім за той час, поки європейські політики мудрували над проблемами міґрації і поки розростався голос євроскептиків на Старому континенті, Україна стала заручником унійної бюрократії. 

 

На засіданні комітету з внутрішніх справ Європарламенту (LIBE) законопроект підтримали 37 депутатів ЄП, 9 були проти, а 2 утрималися. Невдовзі цей документ має розглянути і сам Європарламент. Згідно з графіком засідань, 14 грудня відбудуться дебати у залі пленарних засідань, а 15 грудня — голосування.

 

Доповідач законопроекту Аґустін Діаз де Мера (Іспанія, Європейська народна партія), коментуючи схвалення акту, сказав, що «ці зміни створюють гнучкий інструментарій на випадок негайної потреби візового призупинення». «Угода сприятиме негайному розгляду лібералізації візового режиму для двох кандидатів — Грузії та України», — додав де Мера.

 

Грузіє, на старт!

 

Відразу після схвалення проекту лідери європейських інституцій закликали до якнайшвидшого впровадження безвізового режиму для країн-кандидатів — України та Грузії.

 

«Тішуся, що наша невтомна праця приносить плоди: тепер ЄС має невідкладно надати заслужений безвізовий режим для громадян України та Грузії», — прокоментував єврокомісар з питань політики сусідства і переговорів про розширення ЄС Йоганес Ган.

 

«Європарламент від вересня був готовий проголосувати за вільні короткострокові поїздки для громадян України та Грузії до ЄС. Ми сподіваємося, що з боку Ради ЄС більше не буде жодних зволікань», — додав президент Європарламенту Мартін Шульц.

 

Доповідач Європарламенту з «безвізового» питання Марія Габріел (Болгарія, Європейська народна партія) закликала негайно перейти до наступної стадії візової лібералізації. «Обидві країни здійснили вражаючі кроки для впровадження реформ і виконали всі належні критерії. Тепер для нас як для відповідальних партнерів вкрай важливо вчасно виконати власні зобов'язання, і я сподіваюся, що наступного тижня ми зможемо надіслати добрі новини для громадян України та Грузії», — заявила Габріел.

 

Доповідачка нагадала, що рішення про тріалог із Грузією було ухвалено раніше, а отже, розгляд візової лібералізації для Сакартвело розпочнеться негайно. Втім, на погляд Габріел, ЄС мусить поквапитися також із Україною. «Наступної середи ми починаємо міжінституційні переговори щодо Грузії, і я переконуватиму Раду ЄС до негайних поступок для початку переговорів щодо України», — додала доповідачка.

 

На продовження внутрішньоєвропейських процедур Марія Габріел надіслала офіційного листа до Словаччини як до країни, що наразі головує у Раді ЄС, у якому нагадала про Україну: 17 листопада комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) постановив, що «тріалог розпочнеться не раніше схвалення механізму призупинення». «Відтак ми хотіли би запросити Головування оновити свою позицію з цього питання і розпочати переговори [ ] без будь-яких зволікань згідно з процедурою», — закликала Габріел.

 

Щодо Словаччини, то, як сказав міністр внутрішніх справ держави-сусідки України Роберт Калиняк, «укладення угоди — це виконання одного з топ-пріоритетів словацького головування». «Той факт, що ми уклали угоду, має відкрити двері для подальшого проґресу у переговорах щодо лібералізації візового режиму з іншими країнами, які відповідають всім належним вимогам», — сказав Калиняк.

 

Тут нема зради

 

Експерти прогнозують, що Україна подолає свій візовий шлях у перші місяці наступного року. Журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк прокоментував на своїй сторінці у Twitter: «Грузія буде першою і останньою [у цьому році]. Український тріалог розпочнеться після формального схвалення механізму призупинення — початок наступного року».

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін дає прогноз, що візова лібералізація може звершитися в січні. Голова зовнішньополітичного відомства заявив, що відтепер питання безвізового режиму «абсолютно поза політикою», бо це «питання технічне і питання організації голосування». «Це лише питання того, щоби пройти всі голосування, а їх п'ять [на різних рівнях], якщо не помиляюся. Якщо не встигнуть протягом тижня — то точно завершать процедуру на першому [пленарному] тижні січня», — розповів Клімкін.

 

А науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко передбачає, що січень є, можливо, надто оптимістичним прогнозом. Також він звертає увагу на те, що «ситуація швидко змінюється», — натякаючи на те, що українці вже добрий рік обпікаються на «візових» авансах.

 

«Українське досьє, ймовірно, піде на тріалог на кілька тижнів пізніше — це зумовлене відмінностями у рішеннях COREPER щодо Грузії (від 5 жовтня) та щодо України (від 17 листопада). Тому на перший тиждень січня на "пленарну" українське питання можуть не встигнути підготувати. Марія Габріель, доповідач від ЄП, у своєму листі просить Словацьке головування ініціювати об'єднання двох досьє — але відчуваю, що з того нічого не вийде», — написав Сушко на своїй сторінці у Facebook.

 

«Може статися, що фізично безвіз[овий режим] для Грузії запрацює на кілька тижнів раніше, ніж для України. Тут нема зради, адже, по суті, Грузія виконала критерії на кілька місяців раніше за Україну», — додає експерт.

 

«Втім це лише ймовірний варіант на сьогодні, а ситуація змінюється досить динамічно», — резюмує Сушко.

 

09.12.2016